Retikan Blogi

Fuksivuoden parhaat palat

Moikka kaikille sinne kesälaitumillle ja onnittelut uusille Retikan fukseille! Moni syksyllä aloittava fuksi varmasti innokkaana odottaa koulujen alkua ja infoa tulevasta syksystä. Itse aloitan syksyllä toisen vuoden opinnot, joten oma fuksivuosi on vielä tuoreena muistissa ja ajattelinkin nyt kertoa sen kohokohdista, jotta saatte vähän esimakua mitä tuleva vuosi ehkä tuo tullessaan 😉.  Koronan takia viime lukuvuosi järjestettiin lähestulkoon kokonaan etänä ja tapahtumiakin järjestettiin tavallista vähemmän. Toivottavasti koronarajoituksista päästäisiin pian eroon ja takaisin koulun penkille! Kuitenkin omasta mielestä vuosi oli silti hyvinkin onnistunut ja hauskaa meininkiä on riittänyt. Mieleen parhaiten fuksi vuodelta jäi…

Syksyn tapahtumat

Syksyllä elämä oli hieman koronavapaampaa ja pääsimme nauttimaan monistakin tapahtumista. Syksyn tapahtumia oli ensimmäisenä iltana tutustumista valkeisella, kaupunkisuunnistus, neljän tähden illallinen, kastajaiset sekä oma suosikkini eli fuksisitsit, jossa päästiin tutustumaan myös vanhempiin vuosikurssilaisiin.  Suosittelen suuresti kaikkia osallistumaan, jos ei kaikkiin, niin ainakin joihinkin tapahtumiin mitä järkätään. Niissä pääsee helposti tutustumaan muihin ja onhan ne ihan super hauskoja!

Kemian labrat

Näin kemian taiturina (nimimerkillä kemian kursseista yksi käyty lukiossa) kemian labrat oli mieleenpainuvimpia kouluhetkiä. Tämä voi johtua siitä, että korona takia nämä kymmenen labraharjoituskertaa olivat ainoat koulutunnit lähiopetuksena tai siitä, että labratyöt ei olleet itselleni etuudesta yhtään tuttuja, joten oli kiva päästä laittamaan labratakki päälle ja kokeilla jotain ihan uutta. Päästiin mm. valmistamaan itse aspiriinia. Jos siellä joku mielessään kauhistelee tulevia kemian juttuja niin ei hätää! Niistä kyllä selviää vaikka aihe ei olisi entuudestaan niin tuttu 😉.

Vappu

Tänä vuonna vappu vietettiin melko omassa porukassa. Meidän vappu koostui Retikan etävapusta,  Terho Ry:n järjestämästä pulloseikkailusta, kämppäapproista, piknikistä sekä  hyvästä ruuasta brunssin merkeissä. Tietysti myös hauskanpidosta ja juhlimisesta. Vappuna sain myös ensimmäistä kertaa kunnolla ulkoiluttaa omia ihania vihreitä haalareitani!

Kouluruoka

Lähes joka ikinen päivä viimeisen vuoden aikana on tultu koululla käytyä vain ruuan takia, sillä opiskelijalounas niin halpa ja hyvä, että jopa -35 asteen pakkasilla se on parin kilometrin kävelymatkan arvoinen 😀 Oma lempparini Kuopion opiskelijaravintoloista on Tietoknia. Siellä on suuret ja hyvät salaattivalikoimat ja paikkana myös todella viihtyisä.

Siinä oli mun fuksivuoden parhaita paloja. Tervetuloa vielä uudet fuksit ja pian nähdään! Sitä ennen nautitaan hetki vielä kesästä, oli se sitten lomailun tai työn merkeissä 😊.

Terkuin Sara

Löydä itsellesi sopiva tahti suorittaa opintoja

Heipparallaa! 

Tällä kertaa blogipostausta ravitsemustieteen tutkintorakenteesta ja sen sovittamisesta omaan arkeen. 

Näin toisen opintovuoden jälkeen alkaa hahmottamaan, kuinka tärkeää on sovittaa opintojen tahti omaan elämään sopivaksi ja kuinka helppoa tämä oikeastaan on. Ravitsemustieteen kandivaiheen opinnot ovat hyvin joustavia ja kurssijärjestyksessä on väljyyttä, jota kannattaa hyödyntää omaksi edukseen. Maisterivaiheessa opintojen eteneminen ja kurssijärjestys ovat käsittääkseni jäykempiä (ja omakohtaista kokemusta näistä ei ole), joten tämä postaus ei käsittele niitä. Mikäli tarvitset apua oman opintosuunnitelmasi tekemiseen, neuvoa voi aina kysellä muilta retikoilta tai oman vuosikurssin vastuuopettajalta. Oli kyseessä sitten vaihtosuunnitelmat, opintojen tiivistäminen tai opinnoissa jaksaminen, sopiva opiskelutahti on tärkeä asia pistää kuntoon.

Fuksina, kun yliopistomaailma oli vielä täysin vieras, tuntui valmiin tutkintorakenteen seuraaminen turvallisimmalta vaihtoehdolta, mutta näin jälkeenpäin ajateltuna lähtisin reippaammin suunnittelemaan opintoja itselle paremmin sopiviksi. Opintorakennetta kehitetään jatkuvasti ja kurssien paikat voivat vaihdella opinto-oppaassa vuosittain. Valmiita vinkkejä ei siis tässä tule, mutta seuraavaksi pari esimerkkiä siitä, miten itse olen tai olisin jälkeenpäin ajateltuna muovannut opintojani.

Fuksivuoden kandiharjoittelu 

Omalla vuosikurssillani kuuden opintopisteen kandiharjoittelu on sijoitettu opintosuunnitelmaan ensimmäisen vuoden keväälle. On kuitenkin melko tavallista, että ravitsemustieteen opiskelijat suorittavat harjoittelun vasta myöhemmin, toisen vuoden opintojen lomassa tai kesällä. Omalla kohdalla kandiharjoitteluni sijoittuu kolmosvuoden syksylle, jolloin voin tehdä mahdollisia sivuaineopintoja verkossa ja kesäkandikin on jo (ehkä :D) purkissa. Moni opiskelutoveri suoritti harjoittelun myös toisen vuoden keväällä tai kevään opintojen loputtua.  

Mikäli harjoittelua ei aio ykkösen keväällä suorittaa, on tässä mainio slotti toisen vuoden opintojen tai sivuaineopintojen tekemiseen. Omalla kohdallani kevät tuntui melko väljältä, mutta heräsin em. kikkaan turhan myöhään. Mikäli siis jaksamista riittää kannattaa miettiä, haluaisiko suorittaa joitakin kursseja pois, jolloin toisen tai kolmannen vuoden opinnot kevenevät ja väljempää aikaa voi hyödyntää vaikka juuri harkan tekemiseen. 

Vaihto-opiskelu 

Tällä hetkellä ravitsemustieteellä suoritetaan paljon puolen vuoden vaihto-opintoja kolmosen keväällä. Vaihdon suorittamiseen liittyy paljon erilaisia vaihtoehtoja opintojen kannalta. Monet suorittavat tiivistetysti kolmosen pakolliset opinnot aikaisemmin, jotta vaihtoon lähteminen onnistuu keväällä ja maisterivaiheeseen pääsee siirtymään jouhevasti. Kolmosvuoden opintoja voi siis suorittaa ennakkoon toisen opintovuoden aikana ja kirjoittaa kandidaatin työn kesällä ennen kolmatta opintovuotta tai kolmosen syksyllä. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa kandiseminaari pidetään muiden talvikandien aikaan kolmosen keväällä vaihdosta etäyhteyksin. Kandidaatin työn voi kuitenkin kirjoittaa myös vaihdon jälkeisenä kesänä, moni kuitenkin mielellään saattaa kandin päätökseen ennen vaihtoa. Näin vaihtoon voi lähteä ilman painetta tulevasta kirjoitusurakasta. Oli vaihto sitten puolen vuoden tai koko vuoden kestoinen, voi tätä varten luonnollisesti ottaa myös kokonaisen välivuoden opinnoista.

Psst! Voit lähteä myös kesävaihtoon. Kesäkuukausille sijoittuvia lyhyempiä, noin kuukauden vaihtoja voi tehdä esimerkiksi Intiassa. Näistä voi kysyä yliopiston kv-henkilöiltä. 

Opintojen keventäminen 

Halusin vielä näin lopuksi käsitellä hieman opinnoissa jaksamista. Yliopisto-opinnot ovat olleet ainakin itselle tiivistahtisempia, vaativampia ja laajempia verrattuna aikaisempiin koulutusasteisiin. Työmäärän ja vaatimustason muuttuessa vertailu aiempiin opintoihin tai suoritusnopeuteen kannattaakin unohtaa, minkä itse tajusin vasta toisen opintovuoden aikana. Minusta me retikkalaiset ollaan suurilta osin todella tunnollista ja ahkeraa porukkaa, joka haluaa hoitaa hommat hyvin, ehkä vähän liiankin hyvin. Meitä uhkaakin ennemmin uupumus kuin löysäily ja tämän takia käsittelenkin tässä kohtaa opintorakennetta keventämisen näkökulmasta. 

Opintojen lomassa jaksaminen saattaa siis syystä tai toisesta unohtua suorituspaineiden ja muiden haasteiden alle. Silloin voisi pohtia tahdin hidastamista ja opintosuunnitelman keventämistä joiltakin osin. Kandivaiheessa kurssien siirtely ja esimerkiksi jonkin kurssin suorittaminen kakkosen sijasta kolmosella ei pilaa opintosuunnitelmaa. Sen ei myöskään tarvitse hidastaa opintojen etenemistä, mikäli tästä haluaa pitää kiinni. Jälkiviisaana itse olisin tehnyt näin ja siirtänyt opintoja toiselta vuodelta kolmannen syksylle stressin ja väysymyksen helpottamiseksi. Jostain syystä opintojen “vähentäminen” kuitenkin silloin tuntui epäonnistumiselta ja turhan vaikealta asialta, nyt kuitenkin rohkaisisin siihen. 

Loppujen lopuksi se, mitä meillä eniten tässä elämässä on, on se arki. Tee siis siitä ajasta itsellesi mukavaa. Kiireellisempiä jaksoja ja viikkoja tulee väistämättä kaikille, mutta mikäli viikot venyvät kuukausiksi ja kuukaudet lukukausiksi ilman taukoja, voisi arjen tasapainoisuutta pysähtyä miettimään. On taito siinä missä muutkin, ymmärtää milloin työmäärää pitää keventää. 

Kaikkien voimavarat ovat yksilöllisiä, toinen jaksaa enemmän kuin toinen. Tämän takia myöskään vertailua muihin kanssaopiskelijoihin tai läheisiin on turha tehdä. Me ollaan kuitenkin omia yksilöitämme ja työmäärä ja opintojen tahti tulisi aina suhteuttaa siihen. 

Näiden sanojen saattelemana toivotan aurinkoista ja rentouttavaa kesän jatkoa kaikille! 

-Maria 

Yritysyhteistyövastaava 

Kesä on täällä

Toinen vuosi opintoja hujahti ohi, ja yhtäkkiä kesä on täällä. Toukokuu kului allekirjoittaneella kandiharjoittelussa Tampereella Taysissa. Viimeiset kurssit yhdistettynä harjoitteluun saivat aikaan melko intensiivisen neljän viikon, joten edellinen viikko on nautittu jo melko kesäisestä Kuopiosta. Suosittelenkin, jos nyt Kuopiossa on, kiertämään Valkeisella, sillä kukkivat puut tekevät lammen ympäristöstä erityisen kauniin. Myös Valkeisen tuntumassa sijaitsevassa Alppiruusupuistossa ensimmäiset alppiruusut kukkivat, joten tulevina viikkoina kannattaa kävelyillä käydä aina kurkkaamassa tilanne.

Harjoittelussa Taysissa pääsin oppimaan paljon asioita, joita ei opinnoissa oltu vielä käsitelty ollenkaan. Päätehtävänäni olikin olla mukana valmistelemassa kliinisten ravintovalmisteiden hankintaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin erityisvastuualueelle. Opin siis paljon uutta mm. täydennys- ja letkuravintovalmisteista, sillä ennen harjoittelua en tiennyt aiheesta oikeastaan mitään. Tehtäväni olivat pääosin kirjallisia, enkä esimerkiksi seurannut lainkaan ravitsemusterapeutin päivää. Pääsin kuitenkin myös järjestämään aistinvaraisia arviointeja valmisteista ja myös maistamaan niitä itse! Lisäksi pääsin testaamaan sakeuttamisjauheita, mikä oli todella mielenkiintoista. Sanottakoon, että olen melko tarkka mauista…

Taysin uusi pääsisäänkäynti on niin hieno!

Vaikka kurssit on nyt paketissa, ei aivoja voi täysin narikkaan heittää, sillä pienenä kesäpuuhana tälle kesälle on kandin kirjoittaminen. Vaikka kandia kesällä kirjoitankin on aikomuksena tietysti myös levätä ja rentoutua. Suunnitelmissa onkin yhdistää nämä asiat ja pitää kandiretriitti mökillä.

Myös pääsykoevalvontoja on vielä muutamat edessä, ja huomenna jännitetäänkin ravitsemustieteen pääsykokeessa. Jos joku hakija sattuu tämän postauksen nyt lukemaan, niin hurjasti tsemppiä pääsykokeeseen!! Toivottavasti nähdään syksyllä 🙂

Sain vihdoin talviturkin kastettua, Vänärillä tietenkin.

Toivon kovasti, että kaikilla on aikaa lomailla ja levätä tulevana kesänä. Muistakaa, että on myös tärkeää olla tekemättä mitään. Itse aion ainakin uida mahdollisimman monena päivänä järvessä, testata kesän uutusjätskejä ja lukea mahdollisimman paljon mahdollisimman ei-tieteellisiä kirjoja.

Siispä, ihanaa ja lämpöistä kesää toivottaen, Kerttu (viestintä- ja somevastaava)

Elintarvikeopinnot

Heipä hei ja ihania lämpimiä kesäpäiviä kaikille!

Olen Oona, 4. vuoden opiskelija ja toimin ainejärjestömme hallituksessa varajäsenenä. Ajattelin avata tässä blogikirjoituksessa ravitsemustieteen opintojen elintarvikepuolta. Kyseiset opinnot ovat monelle opiskelijoistamme melko vieraita, sillä harvempi valitsee elintarvikepuolen koko 60 opintopisteen kokonaisuuden osaksi omia maisteriopintojaan. Minä itse suoritan sekä elintarvike- että ravitsemusterapiaopinnot kuuden vuoden aikana ja sainkin näistä ensimmäisen pakettiin huhtikuussa (JEE).

Continue reading “Elintarvikeopinnot”

Kandiharjoittelu Ravistamossa

Moikka kaikille ja erityisesti sulle, joka pohdit tai etsit kandiharjoittelupaikkaa!

Kandiharjoitteluni Ravistamossa on nyt paketissa! Suoritin neljän viikon kandiharkan helmi-maaliskuun aikana ja näin harkan jälkeen täytyy kyllä sanoa, että jäi todella hyvä fiilis harjoittelusta! Näin korona-aikana harjoittelu toteutettiin hieman eri tavalla kuin normaaliolosuhteissa, mutta se ei mielenkiintoisia harjoittelupäiviä ja -tehtäviä haitannut. Sain myös kunnian tulla tänne ihanan ainejärjestömme blogiin kirjoittelemaan ja kertomaan lisää Ravistamosta sekä harjoittelustani, joten täältä tulee!

Ensin hieman Ravistamosta, jos se ei kaikille teille ole tuttu. Ravistamo on siis ravitsemusterapeuttien perustama yritys täällä Kuopiossa. Yritys tuottaa monipuolisesti erilaisia ravitsemusterapia sekä -asiantuntija palveluita niin yksityishenkilöille, kuin eri yksiköille ja toimijoillekin. Palveluita tuotetaan esimerkiksi työterveys- ja kuntoutusyksiköihin, yksityisille lääkäriasemille, järjestöille ja kunnille. Ravistamon palvelutarjontaan kuuluu perinteisten ravitsemusterapia ja -asiantuntijapalveluiden lisäksi muun muassa ravitsemuskoulutusten ja -luentojen järjestämistä sekä ryhmätoiminnan toteuttamista esimerkiksi työpaikoilla. Myös etäravitsemusterapia on mahdollista Ravistamon kautta. Yksityishenkilöitä Ravistamon työntekijät voivat auttaa niin tasapainoisemman ruokavalion etsimisessä kuin myös oireilevan vatsan kanssa. Ravistamon kautta apua ravitsemuskysymyksissä voivat saada niin vanhemmat ja lapset kuin kuntoliikkujat ja kilpaurheilijatkin.

Harkkapäiväni Ravistamolla koostuivat muutamista ravitsemusterapeutin työn seuraamispäivistä sekä etätehtävistä. Ravitsemusterapeutin työtä pääsin seuraamaan niin täällä Kuopiossa yksityisen terveydenhuollon puolella, kuin myös Iisalmessa kuntoutuskeskuksessa ja Pieksämäellä osaamis- ja tukikeskuksessa. Harjoittelun aikana pääsikin siis vähän maakuntamatkailemaan täällä Pohjois-Savossa harkkaohjaajien kyydissä. Harkkapäiviin sisältyi niin yksilö- kuin ryhmäohjauksia sekä mielenkiintoisia kohtaamisia, asiakkaiden innostusta ja monenlaisia ravitsemuksellisia tilanteita. Päivät olivat todella antoisia työtä seuratessa sekä hieman myös ohjaukseen osallistua.

Ajallisesti ravitsemusterapeutin työn seuraamispäivät ajoittuivat harkan alkuun, ja loppuaika menikin sitten etätyöskentelyn parissa. Etätehtävikseni sain muun muassa monipuolisten välipalavinkkien kokoamista nuorille urheilijoille ja työikäisille asiakkaille, kasvisruokareseptien kokoamista sekä kysymyksien keksimistä ja vastauksien etsimistä kahoot-tietovisaa varten. Lisäksi tehtävät sisälsivät myös ravintoainelaskentaa, erikokoisten annosten painojen selvittelyä ja eri aiheisten julkaisuiden kirjoittelua blogitekstien muodossa. Tehtävälista oli laaja ja vaihteleva, joten tylsiä hetkiä ei juurikaan ehtinyt harkkatehtävien parissa tulla. Myös tiedon etsimistaidot kehittyivät hurjaa vauhtia eri aihepiireistä kirjoitellessa ja faktatietoja kootessa teksteihin. Samalla tuli opittua paljon uutta muun muassa maitohappobakteereista, ikääntyneiden ravitsemuksesta ja siitä, missä kaikkialla ravitsemusterapeutti voi työskennellä sekä kenen kanssa. 

Kandiharjoittelu tosiaan kestää tuntimääräisesti 4 viikon työpäivien (162h = 6op) verran. Omalla kohdallani sovimme Ravistamon kanssa, että teen harjoittelun kahden kuukauden aikana helmi-maaliskuussa, mutta harkkahommiin kulunut aika pysyi tietenkin tuossa 162h yhteensä. Toisin sanoen harjoittelu oli vähän joustavampi aikatauluinen, joka sopi hyvin itselleni, sillä suoritin samaan aikaan harjoittelun kanssa muutamaa opintoihin kuuluvaa kurssia. 

Näin harjoitteluni jälkeen en voi muuta kuin sanoa, että kandidaatin harjoittelu on mahtava mahdollisuus päästä näkemään, millaista työtä ravitsemusterapeutti tai -asiantuntija tekee käytännössä! Opin hurjasti uutta asiaa ravitsemuksesta, potilastyöstä ja ravitsemukseen vaikuttavista tekijöistä, mutta myös yllätyin, kuinka perusasioiden äärellä ravitsemusterapeutin vastaanotolla useimmiten ollaan (riippuen tietenkin missä ja minkälaisten asiakkaiden kanssa ravitsemusterapeutti työskentelee). Päivät ovat hyvin vaihtelevia asiakkaiden vaivoista ja ongelmista riippuen ja ennakoiminen saattaa olla hankalaa. Tämän takia tulee osata laaja-alaisesti kaikkea ja kahta samanlaista päivää harvoin tulee vastaan. Harjoittelun lopuksi ei kuitenkaan pysty muuta sanomaan kuin, että oikealla alalla ollaan! 😊

Vielä lopuksi haluan sanoa sinulle, joka etsit kandiharjoittelupaikkaa ja Ravistamo kiinnostaa, niin laita vain rohkeasti viestiä Ravistamoon esimerkiksi heidän nettisivujensa kautta ravistamo.fi 😊

Mikäli haluat tietää vielä jotain lisää harjoittelusta Ravistamossa tai minulta jäi jotain kertomatta, niin viestejä otetaan vastaan esimerkiksi Retikan Instagramin tai nettisivujen kautta! Vastaan mielelläni mieltä askarruttaviin kysymyksiin parhaani mukaan! 😊

Ihanaa ja aurinkoista kevään alkua!

Terkuin Miina, toisen vuosikurssin opiskelija

Fazer Brainhow -yhteistyö

Fazerin tutkimus- ja kehitysohjelma Fazer Brainhow kannustaa aivo- ja kognitioystävälliseen ruokailuun. Tuoteperheeseen kuuluvat muun muassa täysjyväkauramurot ja -välipalapatukat, puurot sekä myslit. Tutkimustiedon perusteella Fazer Brainhow -tuotteet sisältävät ravintoaineita, kivennäisaineita, vitamiineja, kuitua, proteiinia, hiilihydraattia ja rasvaa sopivassa suhteessa ja edistävät sitä kautta erityisesti aivojen hyvinvointia. Monipuolisella ja ravitsevalla ruoalla sekä terveellisillä elämäntavoilla on suuri merkitys nimittäin kognitioomme ja muun muassa unenlaatuun.

Fazer Brainhown käyttämistä terveysväitteistä voi lukea lisää täältä.

Fazer Brainhow Box

Saimme tutustuttavaksemme Fazer Brainhow Box 2.0:n, joka sisältää seuraavat tuotteet:

 • Fazer Alku Vadelmainen kaurapuuro
 • Fazer Alku Maistuvampi kaurapuuro
 • Fazer Alku Kaurainen siemenmysli (6 x 30 g)
 • Fazer Jyväshyvä Välipalakeksi Tumma suklaa (6 x 30 g)
 • Fazer Jyväshyvä Välipalakeksi Mansikka (6 x 30 g)
 • Fazer Alku (5 x 40 g) Uuniomena annospikapuuro
 • Fazer Alku Onnen apilat kauramuro
 • Fazer Alku Kirsikka-Mansikka granola
 • Froosh Mango-appelsiini smoothie (150 ml)
 • Froosh Persikka-passion (150 ml)
 • Fazer Pure Dark 70% cocoa tumma suklaa
 • Fazer Pure Dark 70% cocoa
 • Fazer Pure Dark Hasselpähkinä
Boxin tuotteet

Tästä Fazer Brainhow® aamiais- ja välipalapaketista riittää terveellisiä ja aivoystävällisiä aamu- ja välipaloja noin neljän viikon ajaksi. Mielestämme paketti on kokonaisuudessaan monipuolinen ja se oli koostettu myös visuaalisesti houkuttelevaksi. Tuotteita löytyy tilanteeseen kuin tilanteeseen ja nautittavat aamu- tai välipalat ovat nopeita ja helppoja valmistaa hektisessäkin arjessa. Paketista löytyy tuotteita niin kotona nautittavaksi kuin mukaan napattavaksikin.

Paketti on myös erittäin toimiva koko perheen kesken jaettavaksi, sillä sieltä löytyy jokaiselle perheenjäsenelle varmasti jotakin mieluista.

Brainhow boksin tuotteiden paketit ovat sopivan informatiivisia ja niissä on huomioitu kuluttajaa kiinnostavat ravitsemukselliset aspektit. Esimerkiksi vegaanisuus tai sydänmerkkikriteerit täyttävä ravintosisältö on nostettu erityisesti esiin. Erilaiset kuluttajatrendit on myös tuotu kuluttajaystävällisesti esiin ja käytetty niitä viisaasti markkinakeinona — hienoa!

Välipalakeksejä ja tummaa suklaata

Retikan vinkit:

On the go:

 • smoothiet
 • välipalakeksit
 • annosmyslit ja pikapuurot
 • suklaa

Kotona:

 • murot
 • puurot
 • granola
 • suklaa
Smoothieta ja mysliä esimerkiksi välipalaksi

Tuotteita on helppo yhdistellä myös keskenään ja esimerkiksi smoothieta voi käyttää hyvänä lisänä puurossa. Retikan herkutteluvinkkinä voisi olla vaikkapa mansikkavälipalakeksit jäätelön kanssa. Laitapa testiin!

Täältä pääset tilaamaan boksin itsellesi tai vaikkapa lahjaksi ystävälle!

Vaihto-opiskelu korona-aikana?

Moikka!

Mä oon Vilma, 3. vuosikurssin opiskelija. Kirjottelen tätä blogitekstiä Uppsalassa, missä oon ollu nyt kolme kuukautta vaihdossa. Tässä postauksessa kerron mun ajatuksista ja kokemuksista korona-ajan vaihto-opiskeluun liittyen, mutta sitä ennen vähän taustatietoa Uppsalasta ja siitä, miksi halusin hakea just tänne vaihtoon.

Uppsala on Ruotsin 4. suurin kaupunki, ja Uppsalan yliopisto on Ruotsin (ja samalla myös Pohjoismaiden) vanhin yliopisto. Yliopiston kotisivujen mukaan Uppsalan yliopisto on listattu maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Opiskelijoita Uppsalan yliopistossa on yli 40 000. Omaan päätökseeni hakea just tänne vaikutti lähinnä mahdollisuus opiskella ravitsemustieteeseen liittyviä kursseja oman koulutusohjelmamme ulkopuolelta, sekä halu kehittää ruotsin kielen taitojani. Oon jo nyt todella tykästynyt tähän kaupunkiin, ja uskon viihtyväni vieläkin paremmin kevään edetessä.

Korona toi mulle omat haasteensa jo hakuprosessiin. Ruotsin huolestuttava koronatilanne, vaihdon peruuntumismahdollisuus ja epätietosuus siitä, millasta vaihtoelämä korona-aikana olisi, saivat mut vakavasti miettimään vaihtoon lähdön kannattavuutta. Tästä huolimatta vein vaihtoprosessia pikkuhiljaa eteenpäin pitäen mielessäni sen mahdollisuuden, että voin itse perua lähdön missä tahansa vaiheessa, jos siltä tuntuu. Nyt voin kuitenkin sanoa olevani ilonen siitä, että päätin lähteä, vaikkakin huomattavasti helpompi valinta ois ollu jäädä tuttuun ja turvalliseen Suomeen.

Asun Flogstassa, kuten suurin osa Uppsalaan tulevista vaihto-opiskelijoista. Täällä on kaiken kaikkiaan noin 1000 asuntolahuonetta, ja kussakin ”corridorissa” maksimissaan 12 asukasta, joiden kanssa jaetaan keittiö ja pieni oleskelutila. Mun corridorissa meitä on yhteensä yheksän, ja ollaan hyvin eripuolilta maailmaa; Bangladeshista, Etelä-Koreasta, Espanjasta, Isosta-Britanniasta, Irlannista ja Kazakstanista. Vaikka normaalisti en pidä tällasta asuntola-asumista kovin houkuttelevana, koen asumisen Flogstassa hyväksi jutuksi tässä tilanteessa. Kaikki opinnot ovat mulla etänä, minkä takia mahdollisuutta tutustua ihmisiin opintojen kautta ei juurikaan ole. Täällä asuessa kuitenkin törmää uusiin ihmisiin lähes päivittäin ja seuraa löytyy varmasti, mikä helpottaa vaihtokaupunkiin sopeutumista huomattavasti.

Maisemia Flogstan taloilta ja Uppsalan keskustasta

Etäopiskelun lisäksi koronatilanne ei täällä juurikaan jokapäiväisessä elämässä näy, ja tähän oli hieman vaikea tottua, koska Suomeen verrattuna kontrasti on tosi suuri. Esimerkiksi suosituksista huolimatta kuulun selvään vähemmistöön, kun käytän maskia bussissa tai julkisilla paikoilla liikkuessani. Yliopiston puolesta ei tietenkään oo mitään virallisia tapahtumia tai juhlia, mutta tekemistä ja juhliakin kyllä löytyy, jos itse niin haluaa. Opiskelemaan pääsee edelleen yliopiston rakennuksiin ja kirjastoihin, tai vaihtoehtoisesti eri opiskelijakuntien (nation) rakennuksiin. Etäisyyksien säilyttämiseksi tällasissa julkisissa tiloissa on saatettu ottaa joitain pöytiä tai istumapaikkoja pois käytöstä, mutta kauhean tarkasti näiden rajoitusten noudattamista ei mun mielestä valvota. Nationit järjestävät edelleen muun muassa erilaisia ruokailumahdollisuuksia pitkin päivää, ja illalla voi mennä nationin pubiin istuskelemaan. Aukioloissa on kuitenkin rajoituksia, ja esimerkiksi nämä nationeiden pubit sulkevat viimeistään 20.30. Monet vaihtarit reissaavat Ruotsin sisällä, ja esimerkiksi Tukholma ja Pohjois-Ruotsi ovat suosittuja reissukohteita.

Etäopiskelua kotona ja Biologibiblioteket- yksi monista yliopiston opiskelutiloista

Yhteenvetona voisin todeta, että vaikka en oo kokenu vaihtoa millään tavalla helppona, niin uskon saavani paljon hyvää tästä kokemuksesta. Etäopiskelu tuntuu todella puuduttavalta ja oman lisänsä siihen tuo opiskelu eri kielellä, minkä takia oon joutunu opettelemaan olemaan vähän armollisempi itelleni opintojen suorittamisessa täällä. Haasteet etäopiskelussa on tietty yksilöllisiä, ja samanlaista turhautumista koin jo Suomessa, eli tää ei oo pelkästään vaihtoon liittyvä asia. Täällä kuitenkin tuntuu helpommalta löytää tekemistä vastapainoksi opiskeluille, ja muilta vaihtareilta saa helposti vertaistukea ja apua. Ehdottomasti parasta tähän asti onkin ollu oman maailmankuvan laajentaminen, uusien asioiden oppiminen itestään, ja uusien kavereiden saaminen eripuolilta maailmaa. Suurena plussana myös eri maista tulevien ruokien maisteleminen kavereiden kanssa järjestetyillä illallisilla!! 😀

Kuva international dinneriltä ja talvinen Uppsalan tuomiokirkko

Helmikuuni harjoittelussa

Moikka retikkalaiset!

Helmikuun vaihtuessa maaliskuuhun sain kauan odotetun kandiharkkani Tikkurilan terveysasemalla päätökseen. Harjoittelu opetti paljon, ja tässä postauksessa aionkin kertoa hieman harjoittelustani, sekä oivalluksista, joita harjoittelussa tein 😊

 Harjoittelupaikkani suhteen suunnitelmat ehtivät kertaalleen vaihtua koronan pilatessa aikomukseni tehdä harjoittelu viime vuoden keväänä. Nyt vuoden kauemmin opiskelleena (ja ehkä vähän viisaampanakin) päätin muuttaa alkuperäistä suunnitelmaani tehdä harjoittelu yhdistyksessä ja hakea harjoittelijaksi perusterveydenhuoltoon. Tavoite osoittautui hieman haastavaksi, sillä korona vaikutti monen töihin sekä mahdollisuuteen ottaa harjoittelijaa. Sinnikkyys kuitenkin palkittiin, kun Vantaan kaupungin ravitsemusterapian yksikkö lupautui ottamaan minut ensimmäiseksi kandiharjoittelijakseen.

RTY:n materiaaleja tuli hyödynnettyä harjoittelun aikana useaan otteeseen

Harjoitteluni suoritin Tikkurilan terveysasemalla, jossa työskentelee Vantaan kaupungin ravitsemusterapeutit. Nämä kolme ravitsemusterapeuttia ovat jakaneet työnsä vastuualueittain lapsiin ja nuoriin, työikäisiin sekä vanhuksiin. Kaikki kolme toimivat ohjaajinani ja pääsin seuraamaan kaikkien työpäivää potilasohjauksineen. Pääsin seuraamaan muun muassa painonhallinnan, ärtyvän suolen oireyhtymän ja munuaispotilaan ruokavalio-ohjauksia, hiilihydraattilaskentaa diabetekseen liittyen, syömishäiriöpotilaita, vanhusten painonhallinnan ohjauksia sekä monipuolisesti lasten ohjauksia, jotka käsittelivät allergioita, erikoisruokavalioita sekä valikoivaa syömistä.  

Tämän lisäksi harjoitteluun kuului itsenäistä työtä, tärkeimpänä erilaiset potilasohjeet sekä elintarvikelistaukset potilasohjausten tueksi. Tekemäni työt sisälsivät muun muassa vegaani- ja kasvisruokavalion ohjeen lapsiperheille, ruokavalio-ohjeen närästys- ja refluksipotilaille sekä ohjeen ylipainon omahoitoon. Elintarvikelistauksia tuli tehtyä monivitamiineista, sydänmerkkikriteerit täyttävistä välipaloista ja valmisaterioista, välipalavinkeistä sekä munuaispotilaille sopivista kokolihavalmisteista ja maitovalmisteita korvaavista tuotteista. Lisäksi laskin ruokapäiväkirjoja ja tein ateriasuunnitelmia tavoitellun energiansaannin saavuttamiseksi. Paljon pääsin siis tekemään ja ennen kaikkea oppimaan.

Vaikka alan opiskelijana onkin tietoinen siitä, että ravitsemusterapiaan hakeutuu ihmisiä monista eri lähtökohdista, eivätkä potilaat suinkaan ole vain elämäntapasairauksista kärsiviä tai vanhuksia, tuli potilasjakauma itsellenikin osittain yllätyksenä. Kaikista ruuhkaisin oli lapsista ja nuorista vastaava ravitsemusterapeutti, ja hänen vastaanotollaan pääsinkin seuraamaan todella mielenkiintoisia asiakkaita, joita ohjattiin esimerkiksi suun herkkyyksiin sekä lasten valikoivaan syömiseen liittyen. Tärkeimpiä saamiani oppeja harjoittelusta oli ehdottomasti se, mihin opinnoissa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Harjoittelussa korostui hyvin ne asiat, jotka tulevat päivittäin ja viikoittain vastaan potilastyössä, sekä taas ne opinnoissa esiin tulevat asiat, jotka rakentavat opinnoissa pohjan osaamiselle, mutta joita ei päivittäisessä työssä tarvita. Itselleni tärkeänä oppina korostui se, ettei käytännön työssä tarvitse jokaista pientä solutason yksityiskohtaa muistaa ulkoa. Ymmärrys ongelmien moninaisuudesta sekä taito kohdata ihmisiä on paljon tärkeämpää kuin ulkomuistista tulevat reseptorivaikuttajat ja transkriptiotekijät!

Mikäli harjoittelustani heräsi jotakin kysyttävää, laita rohkeasti viestiä esimerkiksi Retikan Instagramissa tai nettisivuilta löytyvien yhteystietojen kautta!

Kivaa ja ennen kaikkea turvallista kevättä kaikille!

Terkuin Siru, hallituksen varapuheenjohtaja-sihteeri

Yhteistyökumppanimme Verman

Verman on yksi Retikan vuoden 2021 yhteistyökumppaneista. Mutta mikä on Verman? Miten yritys sai alkunsa? Mitä Verman tekee? (Vinkki: tunnet Vermanin tuotteita aivan varmasti 😉) Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saat vastauksen tästä vieraskynä-postauksesta. Lue myös Vermanilaisten kokemuksista ja siitä, mitkä asiat he kokivat opinnoissaan hyödyllisimmiksi.

Verman on vuonna 1987 perustettu suomalainen perheyritys

Tarjoamme korkealaatuisia tuotteita terveyden edistämiseen ja hyvinvointiin. Innovoimme ja kehitämme tuotteitamme kotimaisella osaamisella. Tuotekehityksemme ja -suunnittelumme pohjautuu suomalaisiin ravitsemussuosituksiin, tutkittuun tietoon ja talon sisäiseen laajaan osaamiseemme. Lisäksi teemme yhteistyötä eri alojen ammattilaisten kanssa, joilta saamme parhaan tiedon ja näkemyksen tuotekehityksemme tueksi. Nämä yhdistettynä korkeisiin laatukriteereihin takaavat korkealaatuiset tuotteet apteekkien hyllyille.

Kaikki alkoi laktoosi-intoleranssista

Yhtiön perustaja Seppo Vertanen näki yli 30 vuotta sitten, että ihmisten kiinnostus itsehoitoon kasvoi jatkuvasti ja itsehoitotuotteille oli tarve, johon markkinoilla ei oltu vielä vastattu. Tuolloin jo pitkään lääketeollisuuden johtotehtävissä toimineena hän tunsi varsin yleisen kiusallisen ongelman, maitotuotteitten nauttimista seuraavan vatsavaivan, laktoosi-intoleranssin. Puolisonsa Laila Vertasen tukemana hän päätti jättää uransa palkkajohtajana ja perustaa lääkealan yrityksen Verman Oy Ab:n. Tuotekehitystyön tuloksena vuonna 1990 Verman toi apteekkeihin Lactrase-kapselit ja perheyrityksen kasvutarina oli alkanut.

Kasvun reseptinä laatu, tutkimus ja yhteistyö

Vermanin alkutaipaleella markkinoille tuotiin uusia tuotteita muutaman vuoden välein. Yhteistyö lääkäreiden, hoitajien ja apteekkihenkilökunnan kanssa oli tärkeä osa toimintaa alusta alkaen. Useat tuotteet saivat alkunsa tutkimusyhteistyössä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa, kuten hyvänmakuiset ja helppokäyttöiset Minisun D-vitamiinivalmisteet. Nykyään Minisun-tuotteet tunnetaan lähes jokaisessa suomalaisessa perheessä. 

Vuonna 2012 Verman vastaanotti Suomen Yrittäjien Valtakunnallisen Yrittäjäpalkinnon. Palkitsemisen perusteena olivat tasainen kasvu, kokonaisten tuoteperheiden rakentaminen sekä erinomaisesti onnistunut sukupolvenvaihdos.

Kasvu jatkuu ja kansainvälistyy

Verman on alusta asti toiminut Pohjoismaissa ja kansainvälistynyt vuosien saatossa yhä laajemmin. Jo yrityksen alkutaipaleella perustettiin Ruotsin markkinoille Biolac AB. Uuden vuosituhannen käynnistyttyä Verman laajensi toimintansa Norjaan, Viroon ja Venäjälle.

Ensimmäinen yritysosto, Suomen Bioteekki, tehtiin vuonna 2012. Myöhemmin Verman on ostanut tanskalaisen perheyrityksen Biosymin sekä suomalaisyrityksen Nordic by Nature, jonka tuotteita on myynnissä vain verkkokaupassa.

Tänä päivänä Vermanin tuotevalikoimaan kuuluu reseptilääkkeitä, itsehoitolääkkeitä, ravintolisiä, haavanhoitotuotteita sekä terveydenhuollon laitteita ja tarvikkeita – tuotteita, jotka tunnemme paremmin nimillä Lactrase, Minisun, Rela, Heinix, Kestox, Sorbact, Melarest, Bethover ja Foliver.

Vermanilaisten kertomaa

Nimi: Elisa Särkilahti

Koulutus: Farmaseutti ja Elintarviketieteiden maisteri (ravitsemustiede)

Työnimike: Tuotekehityspäällikkö

Valmistuin viime kesänä elintarviketieteiden maisteriksi pääaineenani ravitsemustiede. Sitä ennen olen valmistunut farmaseutiksi ja suorittanut elintarviketieteiden kandiopinnot. Viihdyin siis Viikin kampuksella useamman vuoden. Vaikka opiskelu mukavaa olikin, on vihdoin palkitsevaa päästä kiinni työelämään. 

Aloitin Vermanilla tammikuussa tuotekehityspäällikkönä. Muutaman kuukauden aikana olen oppinut paljon! Työnkuvaani kuuluu mm. uusien ja olemassa olevien valmisteiden koostumuksen suunnittelu ja tarkistaminen, pakkaustekstien valmistelu, erilaisten tuotetekstien ideoiminen ja tarkistaminen sekä kuluttajakyselyihin vastaaminen. Työ vaatii laajaa ymmärrystä mm. ajankohtaisista trendeistä, kuluttajakäyttäytymisestä ja ravitsemussuosituksista. Tuotekehityksen päätökset ja ratkaisut on tärkeä perustaa tieteelliseen näyttöön, mutta on hyvä huomioida, että uusia tutkimuksia tehdään jatkuvasti. On siis tärkeää tarkastella asioita kokonaisuuksina ja mahdollisimman avoimin mielin. Se mahdollistaa myös täysin uusien tuoteideoiden syntymisen!

Vaikka olenkin aloittanut työt koronan keskellä, kaikkien työskennellessä etänä, minut on otettu hyvin mukaan työporukkaan. Vermanin yksi parhaista puolista on mukavat ja tsemppaavat työkaverit. Hankalienkaan työtehtävien kanssa ei tarvitse pähkäillä yksin, vaan apua on aina tarvittaessa saatavilla. Lisäksi on kiva huomata, että myös muihin kuin omiin tiimiläisiin voi olla yhteydessä matalallakin kynnyksellä. Työviikkoni sisältävät paljon palavereja ja keskustelua muiden kanssa, joten etätyöistä huolimatta työpäiviä ei tarvitse viettää yksin.

Opiskeluajoista on jäänyt minulle paljon käteen. Erityisen hyödyllisiä asioita tämänhetkisen työni kannalta ovat mm. elintarvikelainsäädännön tuntemus ja kyky tulkita tieteellisiä tekstejä. Seuraan aktiivisesti ajankohtaista ravitsemustutkimusta ja -keskustelua, sekä terveysalan trendejä. Esimerkiksi erilaisten blogien ja podcastien seuraamisesta on iso etu, jos haluaa pysytellä kärryillä ajankohtaisissa keskusteluissa. 😊

Nimi: Elina Niemeläinen

Koulutus: Farmaseutti ja Filosofian maisteri (molekyylibiologia)

Työnimike: Tuotekehityskoordinaattori

Aloitin vuoden 2020 alussa Vermanilla suorittamalla kolmen kuukauden harjoittelun laatutiimissä. Onnekkaan ajoituksen ja sattuman kautta sain jatkaa työskentelyä Vermanilla harjoittelun jälkeen tuotekehityksen puolella, ja sillä tiellä olen edelleen. Tuotekehitys- ja laatuhommissa pääsee näkemään monipuolisesti uusien tuotteiden elinkaarta niiden kehityksestä myymälähyllylle asti. Työssäni on tärkeä seurata terveysalan trendejä ja uusia tuulia ravintolisien keskuudessa. Erilaisten viranomaisvaatimusten sekä -säännösten tunteminen ja niiden noudattaminen on oleellista. Palavereissa istuminen sekä enemmän ja vähemmän intensiivinen sähköpostiviestittely ovat suuri osa työarkeani. Sähköpostimasokistina tällainen työ sopii itselleni erittäin hyvin. Erityisesti näin korona-aikana monipuoliset työtehtävät ja mahtavat työkaverit piristävät etäarkea. 😊

Itse koen että olen saanut erityisesti opiskeluaikojen järjestökokemuksista hyviä eväitä ja oppeja niin ryhmätyöskentelyyn kuin muihinkin itselleni kuuluviin työtehtäviin. On hyvä muistaa, että kaikkea ei tarvitse valmiiksi osata, kunhan on halukas oppimaan ja kokeilemaan uutta.

Toivottelen tsemppiä ja aurinkoista kevättä kaikille!

Miksi ravitsemustieteen opiskelu kannattaa?

Hei hakemista pohtiva tai tuleva hakija! Tämän vuoden yhteishaku on juuri alkamassa, ja alavalintaasi helpottaakseni päätin kysellä nykyisiltä ravitsemustieteen opiskelijoilta, miksi valita ravitsemustiede opiskelualaksi.

Aluksi pieni tietopläjäys opinnoistamme Itä-Suomen yliopistossa Kuopion kampuksella. Kandivaiheessa opintoihin kuuluu paljon pakollisia soveltavia luonnontieteiden opintoja kuten fysiologiaa ja anatomiaa, kemiaa, mikrobiologiaa sekä itse ravitsemus- ja elintarviketieteisiin keskittyviä opintoja. Lisäksi kandiopintoihin kuuluu noin 30 opintopistettä vapaavalintaisia opintoja, joihin voi valita esimerkiksi terveysliikunnan tai opiskelijavaihdossa suoritettavien opintojen moduulin. Kaikki ravitsemustieteen kandiopinnot suorittaneet valmistuvat terveystieteiden kandeiksi ja maisteriopintojen jälkeen terveystieteiden maistereiksi.  Suurin osa valitsee maisterivaiheessa ravitsemusterapiamoduulit, joiden suorittaneista tulee valmistuttuaan myös laillistettuja ravitsemusterapeutteja. Ravitsemusterapiaopintojen sijaan opinnoissa voi kuitenkin erikoistua esimerkiksi elintarviketieteisiin tai koostaa opintonsa juuri omia tavoitteitaan parhaiten palveleviksi valitsemalla esimerkiksi psykologian, urheiluravitsemuksen, kauppatieteiden tai gerontologian opintoja.

Nyt itse asiaan eli miksi me ravitsemustieteen opiskelijat olemme päätyneet tänne, ja miksi sinunkin kannattaisi harkita tänne hakemista. Ensinnäkin ruoka ja ravitsemus koskettaa meitä kaikkia joka päivä, joten ravitsemustieteen osaajana pääset vaikuttamaan todella ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Ravitsemustiede yhdistää myös useita erilaisia tieteenaloja kuten biologiaa, kemiaa ja psykologiaa, ja onkin monipuolinen tieteenala. Monipuolinen ala tarkoittaa tietysti myös monipuolisia työllistymismahdollisuuksia esimerkiksi ravitsemusterapeuttina terveydenhuollossa, asiantuntijatehtävissä järjestöissä, elintarvike- tai lääketeollisuudessa, yrittäjänä, tutkijana jne. Lisäksi ravitsemustiede on tieteenalana jatkuvasti kehittyvä, sopivan haastava ja varmasti aina ajankohtainen keskustelunaihe, johon liittyviä otsikoita näkyy mediassa jatkuvasti.

Etenkin ravitsemusterapian opiskelijat ja tulevat ravitsemusterapeutit kertoivat alan parhaiksi puoliksi myös mahdollisuuden auttaa ja kohdata erilaisia ihmisiä. Ravitsemuksella on suuri merkitys myös urheilijoiden ja liikkujien suorituskykyyn, joten ala on nappivalinta myös, jos urheilu ja liikunta ovat sinulle tärkeitä ja haluaisit ehkäpä jopa työskennellä urheilun parissa. Pienet noin kolmenkymmenen opiskelijan vuosikurssit mahdollistavat myös mukavan tiiviin opiskeluyhteisön ja helpon tutustumisen myös muiden vuosikurssien opiskelijoihin. Lisäksi nykyiset opiskelijat pitävät ravitsemustieteen opetusta laadukkaana, ja opetushenkilökuntaa helposti lähestyttävänä. Bonuksena mainitaan myös retikoiden eli meidän ravitsemustieteen opiskelijoiden rakkaus ruokaan, joka näkyy esimerkiksi järjestämiemme tapahtumien notkuvina herkkupöytinä.

Yksi lempparipaikoistani Kuopiossa. Kuvasta voit bongata myös Kuopion ehkä tunnetuimman maamerkin eli Puijon tornin.

Mikäli yllä mainitut asiat kuulostavat yhtään sinun jutultasi kannustan rohkeasti hakemaan ravitsemustieteen opiskelijaksi Kuopioon. Toivotan myös kovasti tsemppiä kaikille hakijoille kevään haku- ja pääsykoerumbaan! Ehkäpä näemme jo tulevana syksynä! 😊

Terveisin

Sofia, Retikan edunvalvontavastaava