Hakijalle

Terve hakija!

Kiinnostaako sinua terveyden ja ravinnon yhteys? Entä se, onko maidon rasva eittämättä huonoa ja kasvirasva hyvää? Jos vastasit edellisiin kysymyksiin myöntävästi, niin jatka ihmeessä lukemista!

Pohjois-Savon sydämestä Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen kliinisen ravitsemustieteen koulutusohjelmasta valmistuu ravitsemuksen asiantuntijoita, joilla on valmiudet työskennellä terveydenhuollossa tai esimerkiksi elintarvike- tai lääketeollisuudessa. Ravitsemustieteen opinnot ovat erittäin monitieteelliset – saatat siis löytää itsesi samana päivänä eristämässä omaa DNA:tasi laboratoriossa kuin kokkaamassa sydänystävällisesti opetuskeittiöllä. Koulutusohjelma koostuu yleis-, pääaine- ja sivuaineopinnoista, mutta lukujärjestyksessä on tilaa myös vapaavalinnaisille opinnoille, mikä mahdollistaa suuntautumisen tiettyyn alaan jo opintojen aikana. Vapaavalintaisia opintoja löytyy aina kauppatieteistä psykologiaan ja liikuntalääketieteestä urheiluravitsemukseen.

Ravitsemusterapeutteja koulutetaan Suomessa ainoastaan Itä-Suomen yliopistossa. Ravitsemusterapian opinnoissa syvennytään sairauksiin, niiden ehkäisyyn sekä ravitsemushoitoon. Ravitsemusterapiaopinnot suorittanut voi hakea laillistusta Valviralta, mikä oikeuttaa toimimisen terveydenhuollossa ravitsemusterapeutin ammattinimikkeellä.

Kliinisen ravitsemustieteen koulutusohjelmasta valmistuu ravitsemusterapeuttien lisäksi myös elintarviketeollisuuden ammattihenkilöitä, joilla on monipuoliset valmiudet toimia esimerkiksi tuotekehityksen, laadunvalvonnan tai elintarviketurvallisuuden parissa.

Ravitsemustieteen koulutusohjelmaan hakeminen tapahtuu korkeakoulujen yhteishaussa. Hakijat osallistuvat loppukeväästä järjestettävään pääsykokeeseen, johon ei tule erikseen kutsua. Pääsykoemateriaali julkaistaan hyvissä ajoin ravitsemustieteen yksikön nettisivuilla.