Anne Kihlman-Kitinoja

Milloin ja mistä valmistuit?
Valmistuin Kuopion Yliopistosta kesäkuussa 2004. Aloitin tosin opiskeluni jo syksyllä 1996, mutta aktiivinen toiminta Retikassa (mm. tuutori, liikuntavastaava, puheenjohtaja, vuosijuhlavastaava ja Goom-peikko), hallitustyöskentely Kuopion Yliopiston Ylioppilaskunnassa, Agronomiliiton opiskelijoissa, Agronomiliitossa ja Opiskelijoiden Liikuntaliitossa sekä piipahdus Viikissä elintarvike-ekonomian opinnoissa, kahden lapsen syntymä sekä talon rakennusprojekti viivästyttivät opiskeluitani. Viimeisenä opintosuoritteenani tentin toiselta vuosikurssilta rästiin jääneen lääketieteellisen biokemian kurssin.

Mihin suuntauduit opinnoissasi?
Tutkintoon kuuluvina vapaavalintaisina opintoina opiskelin sosiaalitieteitä sekä ravitsemus- ja terveyspolitiikkaa. Lisäksi opiskelin ylimääräisinä opintoina yhteisöviestinnän approbatur-opinnot sekä yhtä kirjatenttiä vaille cum laude-opinnot liikuntalääketieteestä.

Onko sinulla erityisiä kiinnostuksenkohteita tällä alalla?
Kantava voima kiinnostuksessani alaa kohtaan on ollut ja on edelleen kokonaisvaltainen terveyden edistäminen.

Teitkö opiskelun ohella jotakin sellaista, mikä auttoi työllistymään?
Näkisin, että monipuolinen opiskeluaikainen järjestökokemukseni vaikutti vahvasti työllistymiseeni. Myös harjoittelupaikoilla oli merkitystä: ravintokeskusharjoittelupaikasta poiki kesätöitä, vapaavalintainen harjoittelu silloisessa Pohjois-Savon Sydänpiirissä vaikutti varmasti osaltaan valintaani Uudenmaan Sydänpiiriin ja sairaalaharjoittelupaikastani tarjottiin sijaisuuksia, joita jokusen teinkin, mikä oli hyvä, sillä tajusin, ettei sairaalaravitsemusterapeutin työ sopinut ollenkaan tällaiselle ihmiselle, joka kantaa ihmisten murheet mukanaan uniin asti.

Mikä oli ensimmäinen työpaikkasi valmistuttuasi? Työllistyitkö heti?
Olin onnekas, sillä sain tiedon ensimmäisestä varsinaisesta valmistumisen jälkeisestä työpaikastani samana päivänä, kun tutkintotodistus kolahti postilaatikkoon. Työpaikka oli Ravitsemusterapeuttien Yhdistyksen määräaikaisena kehittämispäällikkönä pitkäaikaisen toiminnanjohtajan työparina. Ennen töiden varsinaista alkamista toiminnanjohtaja ilmoitti uusista haasteistaan toisessa organisaatiossa ja jäin hoitamaan kaikkia yhdistyksen käytännön asioita itsenäisesti.

Missä olet töissä nykyisin ja miten päädyit sinne?
Nykyään toimin Etelä-Suomen Sydänpiirin toiminnanjohtajana. Tässä toimessa olen ollut 1.11.2016 alkaen vanhemman kollegani jäätyä eläkkeelle. Helsingin ja Uudenmaan Sydänpiirien yhdistyttyä Etelä-Suomen Sydänpiiriksi vuoden 2016 alusta aloitin ensin uuden organisaation terveydenedistäjänä, ennen sitä olin Uudenmaan Sydänpiirin toiminnanjohtajana vuoden 2008 syksystä lähtien.

Ravitsemusterapeuttien Yhdistyksen työsuhteen päätyttyä jäin keväällä 2006 äitiyslomalle kolmannesta lapsestani ja siitä hoitovapaalle, sillä eihän minulla edes ollut työpaikkaa, mihin palata. Aika pian aloin kaivata muutakin kuin lasten kanssa puuhailua ja päädyin Tupperware-konsulentiksi ja siitä hyvin nopeasti tiiminjohtajaksi 21 konsulentille. Neljän kuukauden Tupperware-uran jälkeen kaipasin jo jotain haastavampaa ja päätin perustaa toiminimen Ravitsemusterapiapalvelu Ilokalori, jonka kautta aloin myydä ravitsemusosaamistani. Vuoden yrittäjäuran jälkeen tuli hakuun Uudenmaan Sydänpiirin toiminnanjohtajan paikka, jota hain ja johon tulin kertoman mukaan valituksi monipuolisen järjestökokemukseni, yrittäjäasenteeni sekä Tupperwaren kautta hankitun esimieskokemukseni kautta. Työssäni olen voinut hyödyntää hyvin laajasti matkan varrella hankittuja oppeja ja kokemuksia.

Mitä neuvoja antaisit ravitsemustieteen opiskelijoille?
Neuvo numero yksi: liity Retikkaan 😉, toimi yhteiseksi hyväksi ja nauti opiskeluajasta. Jos tiedät jo nyt satavarmasti, millaisen työn haluat, kulje määrätietoisesti sitä kohti, muussa tapauksessa ole utelias ja tutustu ennakkoluulottomasti eteesi tuleviin mahdollisuuksiin. Kauhean vaikea on käydä toisia neuvomaan, mutta verkostoitumisesta ei varmastikaan ole haittaa, päätyy millaiselle urapolulle tahansa.