Ruoka ja riittävä ravitsemus on ihmisoikeus

Retikkalaiset ystäväiset ihanaiset ja –miehet! Tässä kirjoituksessa mainostetaan ja informoidaan hyvistä ja tärkeistä asioista. Hyviä asioita on hyvä vähän mainostaa, jotta hyvä asia tavoittaisi niin ihamiehen kuin -naisenkin. Eli sinut, rakas Retikka <3.

Siispä mainokseen.

Oslolaisessa yliopistossa järjestetään joka vuosi tammi- helmikuussa Nutrition and Human Rights –kurssi (10 op), joka on tarjolla Høgskolen i Oslo og Akershusin (HiOA) yliopiston Public Health Nutrition –pääaineen opiskelijoille. Kurssi toteutetaan englanniksi ja se on avoin myös muissa yliopistoissa opiskeleville, jotka toivotetaan lämpimästi tervetulleeksi mukaan. Norjan ulkopuolelta tulevien on mahdollista saada myös Nordplus –apurahaa matka- ja elinkustannusten kattamiseksi. (Og dette er helt fantastisk!)

Kurssin keskeisiä teemoja ovat ihmisoikeuksien ja kansainvälisten ihmisoikeusjulistusten historia, globaali ruokaturva ja ruokapolitiikka, elintarviketeollisuuden ja kansainvälisten suuryritysten vastuu ihmisoikeuskysymyksissä, valtioiden ja kansalaisyhteiskunnan sekä kansainvälisen yhteisön rooli ihmisoikeuksien ja ruokaturvan toteutumisen edistämisessä sekä käytännön toimet ja työkalut matkalla kohti maailmaa ilman nälkää. Kurssilla puhutaan myös ilmastonmuutoksesta, maahanmuutosta, land grabbing –ilmiöstä ja monista muista ajankohtaisteemoista. Opettajina on alansa huippuja ja vieläpä erittäin mukavia ihmisiä. Opiskelukavereina on hyvin englantia puhuvia ja kivoja norjalaisia ja kurssin aikana ehtii tutustua hyvin myös Oslolaiseen elämänmenoon.

agr

Kuva: Kurssikavereiden ja opettajien kanssa syömässä hyvää ruokaa

ergergKuva: Ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksiin liittyvän Lancet-raportin julkistamistilaisuus Oslossa

Kurssin aikana itselleni selvisi miten tärkeää ravitsemuksen ammattilaisten osaaminen ja aktiivinen osallistuminen on globaalien terveyshaasteiden ja ruokajärjestelmän toimintaan liittyvien ongelmien ja poliittisestikin latautuneiden ruokakysymysten ratkaisussa. Ravitsemusasiantuntijuuden lisäksi ymmärrys ihmisoikeuksista ja niiden kiinteästä yhteydestä ruokaan ja terveelliseen ravitsemukseen on kansainvälisillä areenoilla käytävissä keskusteluissa suureksi avuksi.

Sitten tähän väliin tulikin tällainen Hillan mielipidekirjoituskappale:

Yhtä tärkeää ymmärrys on kuitenkin myös kansallisella tasolla. Ruoka ja riittävä ravitsemus on ihmisoikeus, jonka toteutumista Suomessakin olisi tarpeen tarkastella kriittisesti. Teemaan liittyen Itä-Suomen yliopistossa tehdään parhaillaan tutkimusta leipäjonojen kasvuun ja suomalaisen yhteiskunnan eriarvoistumiseen liittyen, minkä etenemistä on hyvin mielenkiintoista seurata myös ravitsemusterapeutin näkökulmasta. Tuore

julkaisu liittyi huono-osaisuuden kasautumiseen, mikä näkyy yksittäisen henkilön taloudellisena, sosiaalisena ja terveydellisenä huono-osaisuutena. Leipäjonoissa käyvät ovat usein niin elämäänsä kuin terveyteensä tyytymättömiä, taloudellisesti huono-osaisia ja lisäksi masentuneita, yksinäisiä ja nälkäisiä.

Hei jooo, tästähän voisi kirjoittaa Hesarin mielipidepalstalle jotain fiksua!

Mutta siis. Back to The Mainos. Jos sinua kiinnostaa globaalit ruokakysymykset ja niihin vaikuttaminen tai haluat ymmärtää paremmin mitä oikeus ruokaan todella tarkoittaa, tämä kurssi on sinulle! Itselleni kurssi oli ehdottomasti yksi mielenkiintoisimmista ja tärkeimmistä, joita olen koskaan käynyt. Asiasta innostuneet – tulkaa ihmeessä juttelemaan tai laittakaa viestiä, niin kerron lisää! Mutta jos tämä ei kiinnosta, niin tuu muuten vaan juttelemaan. Voidaan keksiä lisää jotain muita hyviä juttuja. 🙂

ergreaa

Kuva: Oslon maisemia opiskelija-asuntolan ikkunasta

Oma koulutusohjelmamme antaa hyvät eväät kliiniseen ravitsemusterapiaan, mutta osaamistaan voi ja kannattaa opintojen aikana täydentää itseään kiinnostavilla vapaavalintaisilla kursseilla. Jos globaalit ravitsemusteemat kiinnostavat, kannattaa kurkata myös kansanterveystieteen kansainvälisten maisteriohjelmien kurssitarjontaa. Useimmat kurssit ovat avoimia myös ravitsemustieteen opiskelijoille. Myös UniPID-verkoston kautta voi opiskella mielenkiintoisia kursseja liittyen mm. ihmisoikeuksiin, kestävään kehitykseen, ympäristöön, terveydenhuoltoon ja YK:n alaisiin toimiin ja opintopisteet saa sisällytettyä omaan tutkintoon.

Erittäin loistavaa. Viis kautta viis, sanoisi Niilokin.

Parhain ja innostunein terveisin,

Hilla
hilla.martikainen(at)gmail.com

Lisätietoa:

Oslolaisen yliopiston nettisivut
Mitä oikeus ruokaan (”Right to adequate food”) pitää sisällään
Leipäjonotutkimuksesta
Kansanterveystieteen kansainväliset maisteriohjelmat
UniPID-verkoston kurssit

Leave a Reply