Miksi valita ravitsemustieteet?

Oletko kiinnostunut ravinnosta, terveydestä ja siitä, miten syöminen vaikuttaa meihin? Haluatko valmistua sellaisen alan asiantuntijaksi, jossa pääset yhdistämään monia luonnontieteen osaamisalueita, kuten kemiaa ja biologiaa sekä tietenkin oppimaan meille Retikkalaisille yhdestä elämän tärkeimmästä kulmakivestä, nimittäin ravitsemuksesta? Jos vastasit kyllä, ravitsemustieteet voivat olla sinulle oikea valinta kevään yhteishaussa. Seuraavaksi retikkalaiset kertovat miksi valita ravitsemustieteet!

Mikä sai sinut hakemaan ravitsemustieteelle?

“Kiinnostus ruokaa ja terveyttä kohtaan.”

“Kiinnostus terveyttä, ruokaa ja ihmisten auttamista kohtaan sekä ala, joka tuo yhteen monia kiinnostuksen kohteita.”

“Kiinnostus ruoanlaittoa, ruokaa ja kokonaisvaltaista hyvinvointia kohtaan. Halu oppia lisää ravitsemuksesta ja monipuoliset opintomahdollisuudet ja laaja sivuaineoikeus Itä-Suomen yliopistossa.”

“Kiinnostus siitä, miten ravitsemuksella voidaan vaikuttaa terveyteen.”

“Ihmisläheinen ala ja halu auttaa ihmisiä. Vatsaongelmien kautta tutustuin enemmän ravitsemukseen ja se sai kiinnostumaan alasta.”

“Olen kiinnostunut terveydestä ja hyvinvoinnista sekä ravitsemuksen merkityksestä niissä, joten ravitsemustiede tuntui sopivalta vaihtoehdolta. Lisäksi haluan saada ravitsemusterapeutin pätevyyden. Haluan työskennellä ihmisten parissa ja auttaa heitä.”

“Alalla yhdistyi monia itseäni kiinnostavia asioita: ihmisen biologia, psykologia, terveys, ravitsemus ja ennaltaehkäisevä terveyden edistämistyö.”

“Ravitsemus on yksi kiehtovimmista asioista, mitä tiedän ja siitä ei koskaan voi oppia tarpeeksi. Tiedän kokemuksesta, miten suuri vaikutus terveellisellä ruokavaliolla on ja haluan edistää ihmisten terveyttä sitä kautta.”

“Koin ravitsemustieteissä yhdistyvän kaikki mielenkiinnonkohteeni: biologia, kemia, psykologia ja tietysti ruoka. Luonnontieteet ja ihmisläheisyys täydellisesti yhdistettynä! Halusin myös ymmärtää oman häiriintyneen syömiskäyttäytymisen sekä yleisesti ihmisten ruokatottumusten ja -käsitysten taustalla olevia syitä.”

Mikä on ollut parasta opinnoissa?

“Uudet ystävät <3”

“Opintojen monipuolisuus ja se, että pääsee tarkastelemaan ruokaa ja ravitsemusta useasta eri näkökulmasta. Lisäksi opiskelijatapahtumat ja opiskelijakaverit.”

“Yhteisöllisyys ja retikat <3”

“Monipuoliset opetusmenetelmät, opiskelukaverit ja Retikan kahvihuone.”

“Kun yleisopintojen jälkeen on päässyt ravitsemustieteen opintojen pariin sekä opintojen monipuolisuus ja ihanat opettajat.”

“Monipuolisuus: opinnoissa yhdistyy biologia, psykologia, elintarviketiede ja kokonaisvaltainen terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen.”

“Opiskelijaelämän kokonaisuus: se voi olla juuri niin vauhdikasta ja vaihtelevaa kuin kukin haluaa, ja Retikan toimintaan pääsee tiiviisti mukaan jos vain haluaa.”

“Opiskelijatapahtumat, erityisesti kaikki mihin liittyy ruoka ja retikkalaiset! Lisäksi kemian labrat ja mielenkiintoiset keskustelut seminaareissa.”

“Se, miten lämmin ja ihana yhteisö Retikka on. En koskaan olisi uskonut, että tulen saamaan näin ihania ihmisiä elämääni ja retikkalaiset ovat kuin toinen perhe. Kaikilta saa aina uusia näkökulmia ravitsemuksesta ja yhdessä on mahdollisuus oppia uutta.”

“Ihmisbiologian opinnot! Ja ylipäätään opintojen monipuolisuus.”

Mikä asia on yllättänyt opintojen aikana?

“Kemian määrä.”

“Että selvisin kemiasta.”

“Monet ravitsemustieteen opinnot ovat verkkototeutuksena ja sivuaineopinnot lähitoteutuksena. Lisäksi opintopisteiltään laajuudeltaan samanlaisten kurssien vaatimustasojen vaihtelevuus oli itselle yllätys.”

“Välillä on lähipäiviä ja tuntuu ettei aika riitä, ja välillä etäopetusta niin paljon, että alkaa tulla mökkihöperöksi.”

“Osalla kursseista työmäärä on suuri ja kirjoittamista on todella paljon.”

“Ensimmäisenä opiskeluvuotena yllätti se, miten vähän oman alan kursseja oli. Opinnot ovat muuttuneet koko ajan mielenkiintoisemmiksi opiskeluvuosien edetessä.”

“Opintojen suunnittelu oli alkuun hankalaa, kun oli aiempia opintoja tehtynä. Siihen liittyi paljon epäselvyyksiä, mutta onneksi on auttavaa henkilökuntaa.”

“Miten monipuolisesti meille tarjotaan opintoja ensimmäisten vuosien aikana niin lääketieteen kuin farmasiankin puolelta ja kuinka “alusta” pohjaa ravitsemustieteen osaajana aletaan rakentaa.”

Millaisia vinkkejä antaisit ravitsemustieteen hakijoille?

“Luota itseesi, mutta muista olla myös itsellesi armollinen!”

“Älä lannistu, vaikka et heti pääsisi opiskelemaan ja löydä oma polku hakemiseen. Myös valintakokeella on mahdollista päästä ja usko omaan osaamiseen ja tekemiseen, se auttaa!”

“Usko itseesi! Tämä ala ja opiskelijayhteisö on ihan huippu ja olen löytänyt täältä oman paikkani. Lisäksi Kuopio on ihana opiskelijakaupunki.”

“Lue pääsykoekysymykset tarkkaan, siellä voi olla koukkuja. Mikäli et pääse sisään heti ensimmäisellä tai toisellakaan kerralla, avoimessa yliopistossa voi tehdä paljon kursseja etukäteen. Muista tsekata myös sellaiset opintoihin kuuluvat kurssit, jotka eivät ole ravitsemustieteen perus- ja aineopintoja.”

“Luota itseesi ja älä luovuta! Työmäärä voi olla todella suuri ja päivät voivat venyä pitkiksi opiskellessa. Välillä on normaalia tuntea, että ei osaa mitään. Kunhan vain luotat itseesi, se riittää!”

“Lähde rohkeasti hakemaan, mikäli ala kiinnostaa. Älä epäröi, vaikka edellisistä opinnoista olisi kulunut pitkäkin aika. Kaikista kursseista selviää, vaikka pohjatiedot olisivatkin heikommat.”

“Aikatauluta ja suunnittele lukeminen huolella ja käytä erilaisia lukutekniikoita oppimisen tueksi. Jos todella haluat ja uskot itseesi, pääset ihan varmasti kouluun sisälle. Älä koskaan luovuta!”

Yhteishaku alkaa 11.3.2025 klo 8 ja päättyy 25.3.2025 klo 15. Tänä vuonna voit hakea ravitsemustieteen koulutusohjelmaan yhteishaussa todistusvalinnalla, valintakokeella ja avoimen yliopiston väylän kautta. Lisätietoa hakemisesta ja valintaperusteista löydät täältä.

Iloisin ja kannustavin terveisin

Retikan eri vuosikurssien opiskelijat