Moikka ja hyvää alkanutta vuotta kaikille!
Tämä vuosi on alkanut kiireellisissä merkeissä ja eletäänkin jo tammikuun puoliväliä. Muutaman viikon kuluttua aukeaa tuutorihaku vuodelle 2022. Sen kunniaksi ajattelin kertoa omasta kokemuksestani vertaistuutorina.
Tuutorit auttavat uusia opiskelijoita aloittamaan opinnot sekä tutustumaan kampusympäristöön. Joka vuosi Itä-Suomen yliopistossa toimii neljänlaisia tuutoreita: vertaistuutoreita, seniorituutoreita, maisterituutoreita ja kv-tuutoreita. Tuutoriksi haetaan hakulomakkeella, joka aukeaa tänä vuonna 25.1. Haun jälkeen Retikan hallitus yhdessä ravitsemustieteen laitoksen opettajien kanssa valitsee uudet tuutorit.
Tiesin jo heti fuksivuoteni alussa, että haluan tuutoriksi. Omasta fuksivuodestani jäi hyviä muistoja ja halusin olla luomassa niitä uusille opiskelijoille. Koin tuutoroinnin tärkeäksi, sillä opintojen aloittaminen on jännittävää ja uutta tietoa tulee paljon. Ainakin itseäni jännitti opintojen aloittaminen ja uudelle paikkakunnalle muutto. Halusin myös tutustua uusiin ihmisiin sekä järjestää tapahtumia uusille opiskelijoille. Vaikka aluksi pelkäsin tuutoroinnin käyvän raskaaksi, todellisuudessa se oli hyvää vastapainoa opiskelulle.
Tuutorikoulutukset alkavat ennen kesää ja niitä oli muistaakseni kolme, joista viimeinen oli juuri ennen opintojen alkua. Niiden väliin sijoittui erilaisia tehtäviä, kuten aikataulutuksen ja tuutorisuunnitelman tekemistä. Koulutuksissa mm. tutustuttiin yliopiston palveluihin, harjoiteltiin esiintymistä ja tehtiin tutustumisharjoitteita. Tavallisesti nämä tapahtuvat livenä ja se mahdollistaa muiden ainejärjestöjen tuutoreiden tapaamisen. Koronan vuoksi kaikki koulutuksemme olivat etänä, joten tutustuminen yliopistoon sekä muihin tuutoreihin jäi vähäisemmäksi.
Suurin osa tuutoroinnista sijoittuu alkusyksyyn, mutta suunnittelu aloitetaan jo kesällä. Olimme yhteydessä fukseihin ennen opintojen alkua, teimme fuksiopasta ja perustimme mm. yhteisen Facebook-ryhmän. Ensimmäisenä päivänä olimme fukseja vastassa koululla ja olimme mukana orientaatiossa. Illemmalla kokoonnuimme Valkeisella, jossa ohjelmassa oli toisiimme tutustumista ja rentoa hengailua. Ensimmäisten viikkojen aikana järjestimme monipuolisesti erilaista ohjelmaa. Kävimme esimerkiksi retkellä Puijonnokan laavulla, poikkitieteellisellä risteilyllä Kallavedellä Sociuksen kanssa sekä osallistuimme kaupunkisuunnistukseen. Ohjelman suunnittelussa on melko vapaat kädet ja mahdollisuus päästää oma luovuus valloilleen!
Olen nauttinut tuutoroinnista ja se on yksi mieluisimmista vastuutehtävistä, joissa olen toiminut. Uusiin ihmisiin tutustumisen, ohjelman pitämisen ja uuden oppimisen lisäksi tuutorointi on hyvä tapa verkostoitua. Se luo uusia ystävyyssuhteita, jotka voivat yltää pitkälle. Tuutorit saavat toiminnastaan haalarimerkin, opintopisteitä ja kiitosillallisen. Omasta kokemuksesta voin suositella kaikkia hakemaan rohkeasti mukaan tuutorointiin, jos se vähääkään kiinnostaa!
Tsemppiä tuleville tuutoreille jo etukäteen!
Terkuin,
Silja-Liina
Tapis