Heips! 안녕하세요!
Mä oon Jonna ja olin viime kevään vaihdossa Etelä-Korean Soulissa. Lähdin vaihtoon kahden luokkakaverini, Riikan ja Roosan, kanssa kahdenvälisen vaihto-ohjelman kautta ja vietimme Soulissa yhteensä melkein neljä kuukautta maaliskuusta kesäkuuhun.
Miksi Etelä-Korea?
Etelä-Korea valikoitui kohteeksi vasta ihan haun loppumetreillä hakua edeltävänä päivänä. Olin pallotellut vaihtokohteina Norjaa ja Islantia, jotka eroavat aika paljon lopullisesta kohteestani. Muutamaa päivää ennen hakua taisin istuskella Retikan huoneella, jossa saman vuosikurssin Riikka ja Roosa olivat myös. Heillekään vaihtokohde ei ollut vielä ihan selvä ja hetken palloteltuamme kohteita innostuimme kaikki (ainakin pikkuhiljaa) ajatuksesta lähteä jonnekkin kauas yhdessä. Asia kypsytteli mielessä muutaman päivän ja Etelä-Koreaanhan me kaikki sitten lähdettiin! Lopullinen päätös syntyi kiinnostuksesta lähteä jonnekin aivan muualle täysin erilaiseen kulttuuriin. Halusin päästä kokemaan jotain erilaista ja päästä haastamaan itseäni uudessa ympäristössä. Tämä päätös ja vaihtokohde osoittautui lopulta täydelliseksi!
University of Seoul
Vietin vaihtoni University of Seoul (UOS) nimisessä yliopistossa. Kampusalue on melko iso ja alueelta löytyy lukuisia rakennuksia. Omat kurssini sijoittuivat kuitenkin vain kahteen eri rakennukseen, mikä johtui todennäköisesti siitä, että suurin osa kursseistani oli vain vaihto-opiskelijoille. Kaksi kursseistani oli jopa samassa luokkahuoneessa – ei ollut siis mahdollisuutta eksyä tai erehtyä paikasta.
Kampusalueelta löytyi muutama kahvila ja kolme erilaista kouluruokalaa. Opiskelijalounaan sai ostettua opiskelijakorttia näyttämällä ja se maksoi ruokavalinnasta riippuen vain jotain 2–5 euron välillä. Ruokaloista kahdessa tarjottiin korealaisia ruokia, joista toisessa taisi olla aina yksi (vähän yleensä kalliimpi) vaihtoehto kun taas toisessa valittavaa oli 5–6 eri ruoan verran. Kolmas ruokala tarjosi länsimaista ruokaa ja lopulta meidän tuli syötyä siellä suurimman osan ajasta. Halusin kyllä tutustua korealaiseen ruokaan, ja tutustuinkin, mutta usein ruoka oli hyvin tulista, mikä ei ollut itselle se optimaalisin vaihtoehto. Oli kertoja, kun lukuisten vesilasien ja jopa kerran juotavan jogurtin voimalla saimme edes jotenkuten syötyä tuliset nuudelit. Ajattelin, että kyllä siihen tulisuuteen tottuu, kun syö vaan, mutta omalla kohdalla tulisuuden sietokyky oli vaihdon lopussa ihan samalla tasolla kuin vaihtoon tullessa. Kovasti kyllä yritin!
Opinnot
Kohdeyliopistossani ei ollut tarjolla ravitsemustieteen opintoja, joten valitsin pääaineeksi sieltä löytyvät urheilu/liikuntatieteet. Minulla oli yhteensä neljä kurssia, jotka kestivät koko kevätlukukauden. Kaksi kursseista oli urheilutieteen kursseja ja kaksi liittyivät Koreaan käsitellen Korean kieltä sekä kulttuuria. Näistä kursseista kertyi yhteensä 20 opintopistettä. Valitsin nämä kurssit, koska ravitsemuksen lisäksi urheilu ja liikunta ovat itselle kiinnostavia aiheita ja linkittyvät hyvin toisiinsa. Toisaalta itselle vaihdon tarkoituksena oli päästä myös tutustumaan Korean kulttuuriin ja tapoihin, minkä takia kaksi muuta kurssia valikoituvat listalleni. Kaikki kurssit olivat yhtä lukuun ottamatta vain vaihto-opiskelijoille, koska suurin osa paikallisten opiskelijoiden kursseista oli tietenkin korean kielellä. Yhdellä urheilutieteen kurssillani opetus oli kuitenkin kokonaan englanniksi ja siellä suurin osa opiskelijoista oli paikallisia.
Opettajat kursseillani olivat kaikki helposti lähestyttäviä ja interaktiivisia opiskelijoiden kanssa. He opettivat ammattitaitoisesti ja käyttivät opetuksessa erilaisia opetustapoja: mm. ryhmätöitä, esitelmiä, luennointia, pelejä, luokkaretkiä ja itsenäisiä tehtäviä. Kaikki tunnit olivat myös ihan muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kampuksella, joka oli ihanaa vaihtelua etäopintoihin.
Asuminen ja arkielämää
Haimme alkuun asumaan yliopiston asuntoloihin, jotka sijaitsivat kampuksella. Emme kuitenkaan saaneet paikkoja sieltä, joten lopulta päädyimme vuokraamaan asunnon kolmistaan Airbnb:n kautta. Tämä osoittautui lopulta oikein hyväksi ja oli ihanaa jakaa asunto yhdessä kavereiden kanssa. Asunto sijaitsi noin kahden kilometrin päässä yliopistosta, joten yliopistolle pääsi näppärästi joko kävellen tai melkein asuntomme edestä lähtevällä bussilla. Mikään tilaihme asuntomme ei ollut, mutta se riitti vallan mainiosti meille kolmelle koko kevään. Sieltä löytyi jaettu makuuhuone, oleskelutila/keittiö sekä vessa.
Kulkeminen julkisilla oli todella helppoa ja mutkatonta. Soulissa toimii bussit ja metrot sujuvasti ja niiden aikataulut ja reitit saa helposti katsottua siihen tarkoitetusta sovelluksesta. Kävelyäkin tuli _paljon_ ja metrollakin mentäessä pääsi tarpomaan pitkiä portaita tunnelista takaisin maan pinnalle ja toiseen suuntaan. Mukaan kannatta siis varata hyvät kengät!
Vapaa-aika ja varsinkin viikonloput menivät usein retkeillen ja vaeltaen eri vuorilla tai matkustellen pitkin Koreaa. Yliopistollamme järjestettiin myös keväällä (maksullisia) HIIT-treenejä opiskelijoille ja kävin niissä läpi kevään. Mahdollisuutena olisi myös ollut hankkia jäsenyys yliopiston kuntosalille, mutta itse koin treenien riittävän minulle hyvin. Tämän lisäksi kävin muutaman kerran paikallisella crossfitsalilla ja se vasta kivaa olikin!
Paikallisten kielitaito varsinkin vanhemmilla ihmisillä ei ole kovin hyvä, mutta kääntäjä taskussa ja elekielellä tuli kyllä aina ymmärretyksi. Paikalliset olivat myös pääsääntöisesti todella avuliaita ja usein joku kerkesi tulla jo auttamaan ennen kuin itse tajusi edes pyytää apua. Useat ovat kuitenkin hyvin varovaisia englannin puhujia.
Ruoka
Sitten kiinnostavaan aiheeseen eli ruokaan. Korealainen ruokahan on perinteisesti hyvin tulista ja mausteista, ja erilaiset hapatetut tuotteet, kuten kimchi, ovat siellä tyypillisiä. Näiden lisäksi riisiä löytyy aina. Niin kuin jo aihetta hieman sivusin, niin itse en ole tulisen ruoan ystävä, mikä tuotti hieman hankaluuksia ruoan suhteen. Kimchiä tarjottiin jokaisella aterialla ja kovasta yrityksestä huolimatta se ei napannut itselle. Onneksi kuitenkin korealaisista ruoistakin löytyi myös lemppareita! Omiksi lempiruoiksi muodostui kimbap, bibimbap sekä shabu-shabu. Kasvisvaihtoehtoja oli hankalampi löytää koreasta, mutta kyllä niitäkin löytyi jonkun verran.
Erikoisuuksia, mitä Koreassa tuli vastaan oli ainakin se, että sieltä oli hankala löytää ns. normaalia leipää. Erilaisia leipomoita oli joka nurkalla, mutta siellä tarjottavat ”leivät” olivat makeita. Tavallisissa ruokakaupoissa sama hankaluus toistui. Leivän etsinnän lisäksi meni aikaa ennen kuin löysimme kaurahiutaleitakaan mistään. Kaksi aika perus elintarviketta olivatkin melko luksusta Koreassa! Koreassa oli myös outo tapa, ainakin näin suomalaiselle, sekoittaa makeita ja suolaisia asioita. Oli esimerkiksi aikamoinen kokemus haukata kolmiovoileivästä palanen ja tajuta, että suussa sekoittui juuri mansikkahillon ja tonnikalan yhdistelmä. Makeaa punapaputahnaa löytyi myös vähän joka paikasta: mm. leivonnaisista, jäätelöstä ja patukoista.
Vaihdon kohokohdat
Yksi vaihdon kohokohdista oli matkustelu ja uusien paikkojen näkeminen. Kurssini sijoittuivat sopivasti niin, että koulua oli vain tiistaista torstaihin, joten aikaa jäi hyvin kaikelle muullekin. En ole ennen käynyt ollenkaan Aasiassa, joten kaikki oli itselle ihanan uutta. Vaihdon aikana matkustin Korean sisällä Busaniin, Sokchoon sekä Jeju-saarelle, joiden lisäksi kävin Japanissa. Piipahdimme myös Balilla ennen Koreaan tuloa. Näiden lisäksi Soulia tuli tietenkin koluttua vähän sieltä sun täältä – se on ihan mahdottoman iso kaupunki! Muun muassa oli upeaa päästä näkemään kaunis kirsikankukka-aika Soulissa. Ylipäätään ihan uusi ja vieras kulttuuri ja ympäristö lukeutuivat kokonaisuudessaan kohokohdaksi. Näin ja koin paljon, mutta paljon jäi myös vielä näkemättä.
Ehdottomasti kuitenkin vaihtoni isoin kohokohta olivat vuoret ja retket niiden huipuille. Korean luonto on ihan mieletön ja mikä parasta, se on niin helposti saavutettavissa. Parhaimmillaan matkasimme kotoamme alle puoli tuntia ja pääsimme taivaltamaan ehkä kauneimpaan paikkaan, jossa olen ikinä ollut. Soul on täynnä isompia ja pienempiä vuoria ja alueita, jonne teimme monia kävelyretkiä. En ajatellut vaihtoni pitävän sisällään näin paljon luontoa ja retkeilyä, mutta en valita ollenkaan! Se oli monista positiivisista yllätyksistä ehkä parhain.
Yhdeksi kohokohdaksi pitää nostaa myös yksi liikuntakursseistani, jolla pääsimme harjoittelemaan erilaisia liikuntalajeja ja tutustumaan eri maiden liikuntaan liittyviin peleihin. Kurssilla opimme muun muassa sulkapallon, ultimaten ja pickleballin alkeet. Tämän lisäksi kurssilla pääsi hyvin tutustumaan muihin vaihto-opiskelijoihin pelailuiden lomassa. Kurssi oli ihanaa vaihtelua muille kursseilleni.
Mitä jäi käteen?
Toivoin vaihdoltani pientä irtiottoa omasta arjesta jossain täysin erilaisessa ympäristössä ja sen sainkin! Ennen Souliin tuloa en tiennyt siitä enkä Koreasta ylipäänsä paljoakaan ja lähdin sinne avoimin mielin. Korea oli kuitenkin täynnä positiivisia yllätyksiä ja tykkäsin siitä kovasti. Jännitin alkuun, että miten sopeudun kaupungin vilskeeseen ja miljoonakaupunkiin, kun koen nauttivani ennemmin rauhasta ja hiljaisuudesta. Soul kuitenkin osoitti monet puolensa ja siellä sai nauttia hiljaisuudesta sekä vilskeestä juuri sellaisessa suhteessa, kun oli itselle hyvä. Vaihto oli sopivassa suhteessa rentoutumista, opiskelua, uusia ihmisiä sekä uuteen kulttuuriin tutustumista. Olen todella tyytyväinen, että vaihtokohteeni vaihtui ihan loppumetreillä pohjoismaista Koreaan, vaikka ensin vähän jännittikin.
Käteen jäi ihania, uskomattomia muistoja ympäristössä, joka poikkesi kovasti Suomesta. Alkuun kaikki mitä itselle tuli mieleen Soulista oli miljoonat ihmiset järisyttävän isojen pilvenpiirtäjien keskellä valotaulujen vilkkuessa siellä sun täällä. Itselle Korea oli kuitenkin ennen kaikkea rauhoittumista, nauttimista luonnosta, urheilua ja toki hyvässä suhteessa myös sitä kaupungin vilskettä.
Koreasta jäin kaipaamaan erityisesti upeita vuoria ja luontoa, iloisia ja nauravia ihmisiä sekä mun lemppari herkkua eli sokeriliemellä kuorrutettuja mansikoita.
Terkuin Jonna, neljännen vuoden (aloittava) opiskelija