Vaihto-opiskelu Wageningenissa, Alankomaissa

Heipsun!

Ollaan Sonja ja Veera ja vietimme viime kevään vaihdossa Wageningenissa, Alankomaassa. Lähdimme vaihtoon Erasmus+ – vaihto-ohjelman kautta helmikuussa, ja palasimme Suomeen kesäkuun alussa, eli vaihtomme kesti noin 4 kuukautta.

Miksi Alankomaat?

Päädyimme lähtemään vaihtoon Alankomaihin sen keskeisen sijainnin, kiinnostavan kulttuurin sekä korkeatasoisen opetuksen vuoksi. Lisäksi toiveenamme vaihtokohteelta oli, että englannin kielellä pärjää hyvin sekä opinnoissa että opintojen ulkopuolella. Tavoitteenamme oli päästä tutustumaan vaihtomaahan sekä mahdollisesti viereisiin maihin opintojen ohella, minkä vuoksi keskeinen sijainti oli meille yksi valintaperusteista.

Alankomaissa on ravitsemustieteen opiskelijoille kaksi vaihtokohdetta: Maastricht ja Wageningen. Päädyimme lähtemään Wageningeniin, koska siellä oli tarjolla enemmän ravitsemusta käsitteleviä kursseja, mitä pidimme tärkeänä kriteerinä vaihtokohteelle.

Inserting image...

Wageningenin kirkko ja tori

Opinnot Wageningenissa

Wageningenin yliopisto on suuri ja moderni, ja koostuu useista rakennuksista. Osa yliopistorakennuksista on varattu vain tutkimuskäyttöön, mutta iso osa on myös opetuskäytössä, ja niihin pääsee kulkukortilla myös iltaisin sekä viikonloppuisin. Rakennuksissa on runsaasti itseopiskelu- sekä ryhmätyötiloja, joita sai vapaasti varata omaan käyttöön. Lähes jokaisessa rakennuksessa on myös kahvio ja ruokala, joista sai ostettua lounasta sekä välipalaa halutessaan. Iso osa opiskelijoista (me mukaan lukien) kuitenkin toi mukanaan oman lounaan, sillä ruokaloissa tarjolla oleva oli melko kallista ja valikoima suppea ainakin verrattuna suomalaiseen opiskelijalounaaseen. Wageningenin yliopisto on valittu useana vuonna peräkkäin maailman ympäristöystävällisimmäksi yliopistoksi, mikä iloksemme näkyi myös ruokatarjonnassa, sillä useimmiten oli mahdollisuus valita lounaaksi myös kasvisruokaa sekä vegaanisia vaihtoehtoja.

Wageningenin yliopiston päärakennus

Suoritimme vaihdon aikana neljä kurssia, jotka kaikki käsittelivät ihmisen ravitsemusta eri näkökulmista, kuten esimerkiksi fysiologisesta, psykobiologisesta sekä yhteiskunnallisesta näkökulmasta. Valitsimme kyseiset kurssit kiinnostuksen sekä aiempien opintojemme perusteella, jotta vaihdossa suoritetut kurssit tukisivat ja syventäisivät jo aiemmin opiskeltuja kokonaisuuksia. Kaikki kurssit sisälsivät siis sekä tuttua asiaa aiemmilta kursseilta että uutta syventävää ja soveltavaa asiaa. Jokaisella

kurssilla oli luentoja sekä niitä soveltavia palautettavia tehtäviä, kuten laboratorioraportteja, tietopaketteja sekä esseitä. Opinnoissa painotettiin myös monipuolisia tietokoneen käyttötaitoja sekä huomioitiin ohjelmointiosaamisen kehittäminen.

Laboratoriotöitä eräälle kurssille

Kohdeyliopistolla ei ollut pelkästään vaihto-opiskelijoille kohdistettuja kursseja, joten opiskelimme paikallisten tutkinto-opiskelijoiden kanssa samoilla kursseilla englanniksi. Koska kaikki meille mahdolliset kandivaiheen kurssit olivat sijoitettuna syyslukukaudelle, olivat käymämme kurssit osa paikallisia maisterivaiheen opintoja. Opinnot olivat kokonaisuudessaan melko työläitä ja aluksi myös englannin kielellä opiskelu haastoi, mutta hyvällä aikataulutuksella kursseista selvittiin kunnialla. Meitä peloteltiin kurssien vaikeudella, mikä sai meidät jännittämään, mutta näin jälkikäteen ajateltuna tenttien ja kurssien läpipääsy ei ollut niin vaikeaa kuin meille kerrottiin.

Asuminen ja arkielämää

Wageningen on pieni ja erittäin kotoisa kaupunki, jossa oli kätevä liikkua pyörällä ja kävellen paikasta toiseen. Kaupungissa on kaikki tarpeellinen ja heti keskustan ulkopuolella on paljon luontoa, jossa kävimmekin usein rentouttavilla kävelyillä. Muutoin liikuimme kaupungissa pääasiassa pyörällä. Pyöräilykulttuuri on maassa hyvin vahva ja se onkin tehty helpoksi hyvillä pyörätieverkostoilla. Kokonaisuudessaan kaupungissa on hyvin maaseutumainen tunnelma, ja oli tavallista nähdä liikenteen seassa traktoreita sekä yliopiston takana olevalla pellolla lehmiä. Kaupungissa on myös yksi uimaranta, joka on jaettu lehmien kanssa, sillä uimaranta-alue toimi samalla myös lehmälaitumena.

Inserting image...

Lehmät laiduntamassa uimarannalla

Meidän vapaa-aikamme vaihdossa kului pääasiassa kavereiden kanssa sekä matkustellessa ympäri maata ja maan ulkopuolella. Alankomaissa matkustaminen on helppoa kattavan ja toimivan juna- ja bussiverkoston ansiosta. Hyödynsimmekin tätä ahkerasti erityisesti viikonloppuisin, jolloin matkustaminen oli hankkimillamme kuukausikorteilla ilmaista. Ilman näitä kuukausikortteja matkustaminen on maassa melko hintavaa. Myös ulkomaille matkustaminen on helppoa ja nopeaa ja pyörähdimmekin vaihdon aikana Belgiassa (bussilla pääsi Utrechtista Brysseliin 12 eurolla) sekä Lontoossa, jonne lensimme Amsterdamista. Lisäksi hankimme yliopiston kautta oikeudet käyttää suurinta osaa yliopiston urheilumahdollisuuksista. Pääasiassa kävimme yliopiston kuntosalilla, mutta kävimme testaamassa myös yliopiston uimahallin, josta löytyi myös kolme saunaa (perinteinen sauna yllätti meidät positiivisesti kuumuudellaan).

Alankomaissa on valtava asuntopula, minkä myös me huomasimme asuntoa etsiessä. Wageningenissa on useita opiskelija-asuntoloita, joihin voi hakea nettisivujen kautta. Huoneet kuitenkin usein vuokrataan niitä pisimpään jonottaneille, minkä vuoksi vaihto-opiskelijoiden on usein hankalaa löytää huonetta näiltä sivustoilta. Vaihto-opiskelijoille yleistä onkin alivuokrata huoneita opiskelijoilta, jotka itse ovat lähdössä opiskelemaan muualle lyhyeksi aikaa. Itse alivuokrasimme huoneemme Facebook-ryhmän kautta ja jaoimme asuntomme useiden muiden opiskelijoiden kanssa, mikä on hyvin yleistä koko maassa muun muassa asuntopulan vuoksi.

Esimerkki opiskelija-asuntolasta

Vaihdon kohokohdat

Yksi isoimmista kohokohdista vaihdossa oli heti ensimmäisellä viikolla ollut orientaatioviikko, joka oli täynnä erilaista ohjelmaa, kuten liikuntailtapäivä, kaupunkikierros ja leffailta. Viikon aikana tutustuimme kaupunkiin sekä yliopistoon ja sen toimintaan. Lisäksi tutustuimme muihin vaihto-opiskelijoihin, joista monen kanssa vietimmekin suurimman osan vaihtoajasta.

Keväälle sattui kaksi vuoden isointa juhlaa: kuninkaan syntymäpäivä eli Koningsdag sekä itsenäisyyspäivä eli Bevrijdingsdag, joihin molempiin pääsimme osallistumaan. Koningsdagia juhlitaan huhtikuun lopussa ja tyypillistä juhlalle on pukeutua oranssiin. Virallista kuninkaan syntymäpäivää edeltävänä iltana useissa kaupungeissa järjestetään isot musiikkifestivaalit, kun taas itse syntymäpäivänä on rauhallisempaa ohjelmaa ja ihmiset kiertelevät mm. kaduille pystytetyillä kirpputoreilla. Itsenäisyyspäivää puolestaan juhlitaan toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Juhlan pääpaikka on Wageningen, jossa maan viralliset itsenäistymisasiakirjat allekirjoitettiin aikoinaan. Joka vuosi itsenäisyyspäivän aattoyönä toisen maailmansodan sotaveteraanit saapuvat kaupunkiin sytyttämään “itsenäisyyden liekin”, joka käynnistää itse juhlinnan. Myös tähän juhlaan kuuluu olennaisesti suuret musiikkifestivaalit, minkä lisäksi kaupungissa oli pieni tivoli sekä useita erilaisia ruokakojuja.

Kuninkaan syntymäpäivää juhlittiin isoin festarein

Iso osa vaihtoamme oli matkustaminen. Kattavien junayhteyksien ansiosta matkustaminen oli helppoa ja myös päiväretkien tekeminen toisella puolella maata oleviin kaupunkeihin, kuten Maastrichtiin, Amsterdamiin ja Rotterdamiin, oli mahdollista. Pääsimme myös toteuttamaan meidän molempien pitkäaikaisen haaveen eli näkemään keväisin kukoistavat tulppaaniviljelmät, jotka todellakin olivat näkemisen arvoiset.

Tulppaaneja Keukenhofissa

Ravitsemustieteen opiskelijoille yksi reissun kohokohdista oli tietenkin myös paikalliseen ruokakulttuuriin tutustuminen. Alankomaalainen ruoka on kokonaisuudessaan yllättävän lähellä suomalaista ruokaa ja maassa syödään paljon esimerkiksi hernekeittoa ja lettuja. Pääsimme kuitenkin maistamaan myös uudenlaisia herkkuja, kuten perunamuussia lehtikaalilla sekä kasvisversioita perinteisistä uppopaistetuista lihapohjaisista bitterballeneista. Yksiä tunnetuimmista maan herkuista ovat siirapilla täytetyt vohvelit eli stroopwafelsit sekä pahvisissa kartioissa tarjotut ranskalaiset. Veeran lempiherkku olikin ranskalaiset majoneesipohjaisella currykastikkeella eli joppiesausilla, kun taas Sonjan lemppareita olivat stroopwafelsit.

Tuoreet stroopwafelsit Rotterdamissa

Mitä jäi käteen?

Kokonaisuudessaan vaihto oli erittäin onnistunut kokemus ja vaihto sujui pääasiassa ilman suurempia haasteita. Vaihto oli todella opettavainen ja sen aikana opimme paljon lisää itsestämme. Vaihdosta tarttui lisäksi matkaan ihania kohtaamisia ja ystäviä, runsaasti uusia kokemuksia sekä kehittynyt kielitaito. Ihastuimme molemmat niin Alankomaihin kuin Wageningeniinkin, ja tilaisuuden tullen aiomme varmasti palata jossakin vaiheessa vierailemaan.

Päätös vaihtoon lähtemisestä oli ehdottomasti oikea ja voimme ehdottomasti suositella vaihtoon lähtemistä jokaiselle, joka asiaa vähänkään pohtii. Lisäksi voimme suositella juuri Alankomaita ja Wageningenia vaihtokohteeksi, mikäli olet kiinnostunut vaihto-opiskelusta keskellä Eurooppaa. Alankomaihin lähtiessä kannattaa kuitenkin varautua vaihtelevaan säähän muun muassa täysin yllättävien rankkojen sadekuurojen vuoksi (ja tästä muodostuikin vaihtoaikana vitsin aihe, sillä sadetakkia joutui kantamaan mukana lähes päivittäin).

Kaipaamaan jäämme vaihdosta erityisesti uusia kavereita, matkustamisen helppoutta, Wageningenin kotoisaa tunnelmaa ja sen keskustan vilinää, yliopistolta löytyviä kahvikoneita sekä joppiesausia.

Meidän uusi ystävä Nijmegenistä

Terkuin Sonja ja Veera, tulevat 4. vuosikurssin opiskelijat