Kandiharjoittelu Ravistamolla

Suoritin 4 viikon kandiharjoittelun Ravistamolla viime kesänä toukokuun puolivälistä eteenpäin. Ravistamo on vuonna 2016 perustettu kuopiolainen ravitsemusterapiaa ja muita ravitsemusasiantuntijapalveluita tarjoava yritys, jonka agendana on syömisen ilo ja sen edistäminen. He tarjoavat palveluita työterveyteen, hyvinvointialueille, kuntoutukseen, ruokapalveluille sekä iäkkäiden palveluihin ravitsemushoidon tukemiseen. Palveluihin kuuluu mm. ravitsemusterapiaa, koulutuksia, ruokalista- ja reseptisuunnittelua, ryhmäohjauksia, luentoja sekä ravitsemushoitosuunnitelmien laatimista.

Pääsin tutustumaan monipuolisesti ravitsemusterapeutin työnkuvaan

Harjoittelun aikana pääsin tutustumaan kattavasti Ravistamon tarjoamiin eri palveluihin sekä näkemään monipuolisesta ravitsemusterapeutin työtä. Lisäksi pääsin kurkistamaan, millaista työskentely yrittäjänä voisi olla. Harjoitteluni koostui pääasiassa ravitsemusterapeutin työn seuraamisesta niin työterveyden, perusterveydenhuollon, kuntoutuksen kuin kehitysvammaistenkin parissa. Ohjauksissa oli yksilövastaanottoja lähi- ja etätoteutuksin, ryhmäohjausta kuntoutuksen puolella sekä ravitsemushoidon suunnittelua yhdessä hoitohenkilökunnan kanssa kehitysvammaisten parissa.

Pelkästään en kuitenkaan seurannut toisten työtä, vaan pääsin myös itse tekemään paljon. Harjoittelun aikana kirjoitin kaksi blogitekstiä Ravistamon blogiin, joihin sain itse valita aiheet sekä tein niihin liittyen somemateriaaleja. Koostin myös erilaisia materiaalipaketteja potilaille jaettavaksi, kuten esimerkiksi tuotelistauksia maitoallergisille sopivista tuotteista ja alle 1-vuotiaan allergialapsen ruokavalion koostamisen ohjeen. Laskin ja muokkasin paljon ikääntyneille suunnitellun ruokalistan ravintosisältöjä sekä suunnittelin ruokalistaa erittäin niukkaproteiinista ruokavaliota noudattavalle lapselle päiväkotiruokailuun. Kirjoitin myös asiakkaan nettisivuille julkaistavan tekstin lasten ruokakasvatuksesta.

Harkka varmisti, että omalla alalla ollaan!

Opin harjoittelun aikana ihan hurjan paljon uutta ja oli mahtavaa päästä seuraamaan ravitsemusterapeuttien työtä. Vaikka minulla oli yksi harjoittelun ohjaaja Ravistamolta, seurasin kuitenkin lähes kaikkien ravistamolaisten ohjauksia ja pääsin siten näkemään erilaisia tyylejä ohjata potilaita ja tehdä potilaskirjauksia. Vastaanotoilla oli todella monenlaisia potilaita, kuten esimerkiksi painonhallinnan kanssa kamppailevia, syömishäiriöisiä, häiriintyneen ruokasuhteen kanssa painivia, kolesteroli- ja verenpainepotilaita, diabeetikkoja sekä IBS oireisia. Potilaskirjo oli myös laaja ikähaarukaltaan ja olikin mielenkiintoista seurata, miten eri tavalla esimerkiksi pienten lasten kanssa toteutetaan vastaanotto verrattuna aikuiseen. Jokaisena harkkapäivänä opin jotakin uutta ja sain myös paljon varmistusta sille, että omalla alalla ollaan ja tulevaisuuden haaveammatti todellakin on ravitsemusterapeutti!

Kandiharjoittelun voi suorittaa vapaavalintaisena opintona

Kandiharjoittelu ei kuulu enää pakollisena opetussuunnitelmaan vuonna 2022 tai sen jälkeen aloittaneilla, mutta kannustan erittäin lämpimästi suorittamaan vapaaehtoisen harjoittelun ennen maisterivaihetta. Harjoittelu antaa todella paljon, kun pääsee näkemään, millaista ravitsemusterapeutin työ on käytännössä sekä testaamaan jo omaa osaamistasoa. Lisäksi tällä hetkellä minusta tuntuu, ettei ensi syksynä maisteriin siirtyminen jännitä enää lähellekään niin paljon kuin ennen harjoittelua, koska on jo jonkinlainen käsitys, millaisia ohjaustilanteet ovat, vaikkei itse olekaan vielä käytännössä päässyt niitä pitämään. Harkka oli myös super kivaa vaihtelua opintoihin ja tuntui, että opin kuukauden aikana enemmän kuin koko vuonna koulussa. Mahdollisuus harkkaan kannattaa siis ehdottomasti käyttää hyödyksi!

Terkuin

Roosa, tapis