Kandiharjoittelu osana NUTRIM-tutkimushanketta

Vaikka monien katseet suuntautuivat kohti kesää jo vappuhulinoiden jälkeen, oli itselle toukokuu vielä työntäyteinen. Nyt, kun kesä on viimein pyörähtänyt käyntiin ja kevään opinnot ovat jo takanapäin, ajattelin, että voisin kertoa hieman lisää omasta kandiharjoittelukokemuksestani Hollannissa. Toivottavasti tämä innostaisi ja rohkaisisi niitä, jotka ovat mahdollisesti miettineet harjoittelun tekemistä ulkomailla.

Suoritin kandivaiheeseen kuuluvan harjoittelun Maastrichtin yliopistossa Hollannissa osana NUTRIM-tutkimushanketta. Jo ensimmäisen opiskeluvuoden aikana selkeni, että halusin tehdä hieman erilaisen harjoittelun ja päästä haastamaan omaa osaamista aivan uudella tavalla. Mahdollisia harjoittelukohteita etsiessäni törmäsin sattumalta hankkeeseen ja päätin, että tuonne haluan ehdottomasti mennä. Otin yhteyttä sähköpostitse muutamaan kyseisen hankkeen parissa työskentelevään tutkijaan ja jäin odottamaan vastauksia. Vastauksia ei kuulunut pitkään aikaan ja olin jo varma, että minulla ei ollut mahdollisuuksia päästä mukaan hankkeeseen. Odotus kuitenkin palkittiin, kun sähköpostiin kilahti viimein viesti, jossa minut toivotettiin tervetulleeksi seuraamaan tutkimuksia Maastrichtin yliopistossa.

Harjoittelun ajankohdaksi osui huhtikuu, mikä sopi erittäin hyvin myös itselle Suomen kevään sääolosuhteet huomioon ottaen. Harjoittelun aikana pääsin seuraamaan neljää eri terveyssovellutuksiin tähtäävää tutkimusta: kaksi keskittyi suolistomikrobistoon ja sen koostumuksen muokkaamisen terveydellisiin vaikutuksiin ja loput kaksi hypoksian sekä hapenkulutuksen tehostamisen mahdollisiin hyötyvaikutuksiin.

Tutkimuksiin ja työohjeisiin perehtymistä

Ennen kuin mennään itse harjoitteluun, voisin kertoa vielä lyhyesti hankkeesta ja sen tavoitteista. NUTRIM-tutkimushankekokonaisuuden tavoite on edistää tutkimusta, joka luo käytännön sovellutuksia kroonisten metabolia- ja tulehdussairauksien ehkäisyyn ja hoitoon. Tavoite on mm. luoda personoidumpia elämäntapa- ja liikuntainterventioita sekä ravitsemusohjeistuksia. Tutkimushanke sisältää 16 eri Maastrichtin yliopistosairaalan (MUMC+) tutkimusosastoa ja kolme päätutkimuslinjaa. Itse pääsin harjoittelun aikana seuraamaan ensimmäiseen tutkimuslinjaan kuuluvia tutkimuksia, jotka keskittyivät lihavuuteen, diabetekseen ja verisuonisairauksiin.

Lihaskuitujen erottelua mikroskoopin avulla mitokondrioiden hapenkulutuksen mittauksia varten

Työharjoittelun aikana omiin työtehtäviin kuului tutkimusten seuraaminen, tutkimusmenetelmiin perehtyminen ja testipäiviin osallistuminen sekä niissä avustaminen. Neljän viikon aikana pääsin näkemään monipuolisesti eri tutkimusmenetelmiä niin laboratoriossa kuin kliinisissä tutkimustiloissakin. Seurasin mm. DEXA-mittauksia, 2 tunnin sokerirasituskoetta, rasva- ja lihaskudosnäytteiden ottoa, epäsuoraa kalorimetriaa, insuliinisensitiivisyyden testaamista ja ravitsemusohjauksia. Lisäksi pääsin seuraamaan lihassolujen mitokondrioiden hapenkulutuksen mittauksia ja RNA-eristämistä lihaksen kantasoluista tutkimuslaboratoriossa. Harjoittelun aikana osallistuin myös erilaisiin tutkimuskokouksiin sekä NASO:n (The Netherlands Association for the Study of Obesity) järjestämään tutkimuskonferenssiin Utrectissa. Pääsin näkemään siis erittäin läheltä, miltä tutkimusmaailma ja erilaisten suositusten, kuten ravitsemussuositusten, taustatyö näyttää.

RNA:n eristämistä tutkimuslaboratoriossa

Kaiken kaikkiaan harjoittelu oli erittäin mielenkiintoinen ja ehdottomasti yksiä elämäni parhaimpia kokemuksia. Vaikka koko prosessi suunnittelusta itse harjoitteluun vei paljon aikaa (ja välillä hermojakin :D), oli kaikki ehdottomasti sen vaivan arvoista. Kokemus opetti sietämään epävarmuutta ja menemään omalle epämukavuusalueelle sekä antoi hyvän mahdollisuuden kehittää omaa osaamista, kielitaitoa ja ennen kaikkea verkostoitua erilaisten ihmisten kanssa. Jos yksi asia pitäisi nostaa reissusta ylitse muiden, oli se ehdottomasti ihmiset ja heidän kanssaan käydyt mielenkiintoiset keskustelut.

Oman kokemukseni perusteella voin siis lämpimästi suositella harjoittelun tekemistä ulkomailla. Opiskeluaika on erittäin hyvä aika kerätä kokemuksia, joten kannattaa rohkeasti osallistua ja lähteä mukaan kaikkeen sellaiseen, mikä itseä vain vähänkin kiinnostaa. Tulevaisuudessa niistä kokemuksista on varmasti enemmän kuin hyötyä.

Ihanaa kesää ja paljon onnea vielä ravitsemustieteeltä opiskelupaikan saaneille.

Syksyllä nähdään!

Sanni

2. vuoden opiskelija