Vierailu Kuopion kaupunginorkesterin kausikonsertissa

Sain huikean mahdollisuuden osallistua Kuopion kaupunginorkesterin kausikonserttiin pari viikkoa sitten. Alun perin ainejärjestömme oli tarkoitus käydä yhdessä katsomassa eräs kausikonserteista, mutta konsertin peruunnuttua sain kuitenkin tilaisuuden käydä katsomassa jonkin toisen esityksen sen sijaan. Valitsin konsertin nimeltä Meidän oma tähti ja kerron teille hieman kokemuksiani tuon illan tapahtuneista.

Meidän oma tähti- konsertissa viulussa solistina esiintyi Kuopion kaupunginorkesterin oma jäsen Johannes Põlda ja illan esitys koostui kolmen eri säveltäjän vivahteikkaista kokonaisuuksista. Tämän korvaavan esityksen valitsin sen enempää tietämättä, mitä illan aikana tultaisiin soittamaan. Se lisäsi omaa intoani konserttiin menoon, sillä en voinut muodostaa minkäänlaisia ennakko-oletuksia siitä, mitä tulisin todella kokemaan. Olen ollut itse kiinnostunut klassisesta musiikista, mutta sen kuunteleminen, ja etenkin paikan päällä, on jäänyt todella vähäiseksi. 

Illan esityksen ohjelmaesite

Itse kokemus konsertista oli huikea! Kuten jo aiemmin sanoin, ei minulla ollut mitään ennakko-oletuksia illasta, jonka vuoksi sain yllättyä illan aikana monesti. Totesin pian soiton alettua, että valintani konsertista osui nappiin, sillä viulu on yksi itseäni eniten kiehtovista soittimista. Itsessään tämän huikean konsertin kuuleminen ja näkeminen antoi mukavasti vastapainoa kiireisten opintojen keskellä. Mieli tyhjeni täysin tätä esitystä seuratessa ja olo oli illan päätteeksi ihanan rento ja tyyni. Esitys oli tosiaan myös visuaalisesti hyvin kaunis. Oli ilo seurata eri soittimien muodostamaa harmonista kokonaisuutta ja kuinka kukin soittaja tiesi oman paikkansa kokonaisuuden muodostuksessa. Soittajien omaa tapaa soittaa oli ilo katsella ja eri soittimien omat tähtihetket sinfonioiden pyörteissä olivat sielua hiveleviä. 

Musiikin kuunteleminen ja katseleminen paikan päällä on kerta kaikkiaan upeaa! On kiehtovaa nähdä kuinka erilaisia ääniä eri soittimista voikaan saada ja kuinka paljon eri soittimia yhden sinfonian takana on. Konsertissa huomasi, kuinka pienilläkin lisäyksillä saatiin aikaan vaikuttava efekti siihen, miltä kokonaisuudessaan soitto kuulosti. Sooloviulisti Põldan soitto oli älyttömän vaikuttavaa sekä taitavaa. Hän soittamassa kokonainen orkesteri taustallaan oli vaikuttava kokonaisuus, jonka edessä katsomo hiljeni tyystin. Jään lämmöllä muistelemaan tätä iltaa.

Orkesteri soittamassa, edessä keskellä itse illan sooloviulisti Johannes Põlda

Haluan teille kaikille lukijoille suuresti suositella tämän orkesterin konserteissa käymistä! Konserteissa pääsee nauttimaan todella taitavasta ja kauniista soitosta. Itse hämmästyin, kuinka edulliseen hintaan opiskelija voi käydä näitä kausikonsertteja seuraamassa. Tavallisesti opiskelijalipun hinta on noin 11 euroa ja jos illan näytökseen ostaa lipun samana päivänä, jää hintaa vain 4 €. Mielestäni on huikeaa, että opiskelija voi näin edulliseen hintaan päästä kuulemaan näin taidokasta soittoa. Itse tulen varmasti hyödyntämään tätä jatkossa.

Kiitos vielä suuresti Kuopion kaupunginorkesterille tästä kokemuksesta!

Ihanaa joulunaikaa kaikille! Toivottavasti tavataan myös musiikin parissa. Lisää tietoa tulevista kausikonserteista löytyy osoitteesta: www.kuopionkaupunginorkesteri.fi

Terkuin: Retikan varajäsen Roosa Huhta

Itä-Suomen yliopisto, ravitsemustiede