Fuksivuosi: mitä jäi käteen?

Kevätlukukausi alkaa olla paketissa ja uusien opiskelijoiden valinta parhaillaan käynnissä, joten nyt voisi olla oivallinen hetki käydä läpi fuksivuoden parhaita paloja. Hullua ajatella, että ensimmäinen vuosi opintoja on jo ohi; vuosi on kulunut silmänräpäyksessä. Vastahan syksy alkoi ja muutin Kuopioon juuri lukiosta valmistuneena, valmiina kaikkeen mutta samalla en oikein mihinkään.

Kaupunkisuunnistus syksyn alussa

Ensin voisi olla hyvä käydä läpi itse opintoja. Ensimmäisenä vuonna opinnot painottuvat lähinnä sivuaineopintoihin, joten olemme päässeet syventymään muun muassa ihmisen anatomiaan ja fysiologiaan, solun ja genomin toimintaan sekä lääkeaineiden kemiaan. Itselleni eniten päänvaivaa tuotti kemia, sillä kävin lukiossa vain yhden pakollisen kurssin eli taustatiedot olivat melko olemattomat. Pääsimme kuitenkin maistamaan myös hieman oman alan opintoja ravitsemustieteen perusteiden sekä ravitsemusfysiologian muodossa.

Genomin toiminta -kurssin labraharkka

Sanomattakin taitaa olla selvää, että korona vaikutti myös tähän lukuvuoteen: lähiopetusta oli hyvin vähän ja osa vähästä suunnitellusta lähiopetuksestakin jouduttiin perumaan tai siirtämään Zoomiin. Erityisen mieleenpainuvia olivat kemian ja mikrobiologian labrat, joissa pääsimme muun muassa valmistamaan aspiriinia, eristämään DNA:ta sekä tutkimaan bakteerien kasvua ja antibioottiresistenssiä. Toivottavasti ensi vuonna pystyttäisiin lisäämään lähiopetusta, sillä ainakin omalla kohdallani koin opiskelun olevan paljon innostavampaa ja oppimisen tehokkaampaa kampuksella pidetyissä ryhmäopetuksissa ja labraharkoissa. 

Poikkitieteellinen vaellus Herajärven kierroksella lokakuussa

Kliseistä mutta totta: opiskeluaika – varsinkaan fuksivuosi – ei kuitenkaan ole pelkkää opiskelua, ja onneksi tänä vuonna pystyttiin järjestämään melko normaalisti erilaisia opiskelijatapahtumia. Vuoteen on mahtunut bileitä, sitsejä ja approja, mutta myös erilaisia liikunta- ja kulttuuritapahtumia, rastikierroksia ja tietysti Retikoille mieleisiä ruokatapahtumia: syksyllä muun muassa Retikan oma Neljän tähden illallinen sekä vaihto-opiskelijoiden ja muiden ainejärjestöjen kanssa yhdessä järjestetty Dinner in the dark. Tapahtumista löytyy siis jokaiselle jotakin, ja ensi syksyn fukseille haluan sanoa jo nyt, että kannattaa ehdottomasti lähteä aktiivisesti mukaan kaikkeen mihin pääsee.

Vappupiknik Valkeisella

Postausta fuksivuodesta ei ehkä voi kirjoittaa mainitsematta opiskelijavappua. Vappu kesti käytännössä parisen viikkoa alkaen Lentävä lähtö -approista ja päättyen vappupäivän piknikiin. Tuohon väliin mahtui muun muassa risteily, sitsejä sekä Retikan ja Terhon yhteinen kellarivappu. Vappuna levinneestä influenssasta tai tuttavallisemmin waburutosta huolimatta ensimmäisestä opiskelijavapusta jäi päällimmäisenä mieleen risteily ja vappuaaton Abreun keikka.

Haalarikastajaiset

Saako vielä tässä vaiheessa hehkuttaa haalareita? Hyvin pitkältä tuntuneen odotuksen jälkeen saimme haalarit käyttöön tammikuussa, ja vaikka ensimmäisellä kerralla merkkien ompelu tuotti kipua ja harmaita hiuksia, toivottavasti haalarit täyttyvät samalla vauhdilla kuin ensimmäisenkin vuoden aikana (vaikka merkkeihin onkin uponnut pelottavan paljon rahaa…). Ensimmäinen vuosi ja erityisesti sen alku voivat olla täynnä epävarmuutta ja jännitystä, mutta ainakin omalla kohdallani kuluneet kuukaudet ovat vain vahvistaneet käsitystäni siitä, että olen oikealla alalla ihanassa porukassa.

Haalarimerkkien ompelua haalarikastajaisten jälkeen
Mualiman navalla

Rentouttavaa kesää kaikille ja hurjasti onnea jo nyt teille, jotka saatte tai olette jo saaneet opiskelupaikan ravitsemustieteeltä!

Kesäterveisin
Sara, liikuntavastaava