Hyvää alkusyksyä!

Opiskelut, työt tai harjoittelut ovat varmaan suurimmalla osalla jo täysillä käynnissä. Ajattelinkin jakaa muutamia omia suosikkitapojani arjesta irtautumiseen. Korona-aika lisäsi omalla kohdallani monien muiden tapaan luonnossa liikkumista ja etenkin lähimetsissä samoilua, ja seuraavista harrastusvinkeistä löytyykin joka vuodenajalle sopivaa ulkoilmatekemistä.

  • Polkujuoksu

Polkujuoksu on tämän vuoden uusi hurahdukseni, jota voi harrastaa jokaisena vuodenaikana. Lajin ehdottomia plussia ovat hienot maisemat ja lenkkireittien vaihtelevuus. Lisäksi suosittelen lajia kaikille, jotka ovat lukittautuneet samoille lenkkipoluille tai tarkkailevat tarkasti lenkkivauhtejaan. Poluilla vaihteleva maasto pakottaa luopumaan tavoitevauhdeista ja polkuverkostojen laajuudet yllättävät helposti lähimetsissäkin. Lisäksi laji sopii myös kaltaisilleni suunnistustaidottomille, sillä polkuja löytyy paljon myös tuttujen ulkoilureittien liepeiltä.

  • Marjastus, sienestys ja muu luonnossa samoilu

Liikuntaa, ja tuoretta lähiruokaa, mikä sen parempi tapa viettää vapaa-aikaa! Sopii myös moniin mieltymyksiin, sillä erilaisia kerättäviä lajeja löytyy vähintäänkin pitkin kesää ja syksyä. Itse olen esimerkiksi tänä kesänä keräillyt maisteluun tai pakkaseen villivadelmia, lakkoja, mustikoita sekä puolukoita pääosin lähimetsistäni. Sen sijaan aloittelevana sienestäjänä mukaani tarttuu toistaiseksi vain helposti tunnistettavia suppilovahveroita ja kantarelleja, ja mikä parasta suppiskausi on vasta alkamassa!

  • Luisteluhiihto

Harrastelijalle ihanan rentouttavaa ja suhteellisen huoltovapaata puuhaa pertsan hiihtoon verrattuna. Lisäksi mukavan vauhdikas laji myös aloittelijalle. Lajin parhaita puolia myös kevään hankikannoilla hiihtely. Bonuksena, mikäli työpaikka (ja koti) sijaitsee sopivalla sijainnilla, on hiihto ylipäänsä myös hyvä laji työmatkaliikuntaan jopa pääkaupunkiseudulla! Tosin uusi reitti kannattaa opetella hyvin etukäteen, sillä helmikuun pakkasissa ei paljoa naurata pysähdellä tutkailemaan latukarttoja lähes pimeässä metsässä..

Siinäpä muutamat omat harrastusvinkkini näin kestävyyslaji-intoilija. Kannustankin kaikkia etsimään ja kokeilemaan rohkeasti myös itselleen uusia harrastuksia ja liikuntamuotoja opinnoista ja töistä palautumiseen. Ennen kaikkea, toivon kuitenkin kaikille armollisuutta itseään kohtaan, ja oman hyvinvoinnin priorisoimista suorittamisen edelle.

Syksyisin terveisin

ev-vastaava Sofia