Retikoiden maailmanvalloitus

Monella kolmosvuoden retikalla vaihto-opiskelu häämöttää jo kulman takana, sillä jopa 14 meistä on lähdössä eri puolille maailmaa opiskelemaan kevätlukukaudeksi. Vaihtoa varten on paljon valmisteluja opintojen suhteen jo takana, ja nyt syksyllä vaihtovalmistelut ovat jatkuneet käytännön järjestelyiden parissa. Toisen hakuvaiheen hakemus, learning agreement ja kurssien valitseminen on aiheuttanut niin pään vaivaa kun varmasti riemastumisenkin kokemuksia siitä, että kohta koittaa jo lähtö. Retikat lähtevät valloittamaan Eurooppaa, Pohjois-Amerikkaa, Afrikkaa, Aasiaa sekä Australiaa, joten edustus tulee kyllä olemaan maailmanlaajuinen!

Tässä kohdeyliopistoja, mihin Retikoita suuntaa ensi keväänä.

 

Vaihtoon lähteminen vaatii jonkin verran suunnittelua opintojen suhteen, mikä on hyvä huomioida hyvissä ajoin jo toisen vuoden syksyllä. Mikäli haluaa suorittaa opinnot viidessä vuodessa, kannattaa suorittaa kursseja hyvin etukäteen, esimerkiksi toisen vuoden keväällä on mahdollista tehdä jo kolmannen vuoden kursseja. Normaalisti kandityö kirjoitetaan kolmannen opiskeluvuoden aikana, mutta vaihtoon lähtiessä se tulee suorittaa kesäkandin merkeissä. Tällöin työskentely aloitetaan jo toisen opiskeluvuoden lopussa ja se tulee saada valmiiksi ennen syksyä. Työmäärä tuntui varmasti monelle meistä välillä raskaalta, mutta tuleva vaihto sekä vertaistuki motivoi meitä kaikkia. On ollut hienoa huomata, miten moni meistä on halunnut hyödyntää kandivaiheen opintojen joustavuuden ja uskaltautunut lähteä vaihtoon.

Olen itse lähdössä ISEP- vaihto-ohjelman kautta Yhdysvaltoihin Pohjois-Carolinaan, jossa East Carolina university kutsuu tammikuun alussa. Vaihtohakuprosessi on ollut pitkä, sillä ISEP-ohjelmaan hain jo vuosi sitten syksyllä ja tiedon ohjelmaan pääsystä sain ennen joulua. Keväällä kävin TOEFL-kielikokeessa, elokuun toisessa hakuvaiheessa valikoin kymmenen yliopistoa eri puolilta Yhdysvaltoja ja vihdoin lokakuussa sain tietää kohdeyliopistoni, johon suuntaan. Käytännön järjestelyt, kuten viisumin hakeminen ja asuntoasioiden hoitaminen, on ollut aikaa vievää ja lisännyt haasteita arkeen, mutta uskon kaiken olevan sen arvoista. Lukuvuoden alkaminen ja loppuminen riippuvat paljon kohdeyliopistosta ja hajontaa meidän lähtijöiden suhteen on paljon. Aikaisimmilla lukuvuosi starttaa heti tammikuun alussa, kun taas osalla lähtijöistä lähtö koittaa vasta helmikuussa.

Odotan vaihdolta paljon uusia kokemuksia sekä tietysti erilaisia opintoja. East Carolina university:ssä aion opiskella ravitsemustieteen kursseja (Nutrition Assessment, Nutrition and Disease, Life Cycle Nutrition) ja lisäksi olen valinnut muutaman laboratoriokurssin (Food Production in Dietetics lab, Food Science Laboratory), joita odotan innolla! Vaihtoon lähteminen tulee olemaan itsensä ylittämistä ja epämukavuusalueen ulkopuolelle astumista ja kaiken kaikkiaan uskon kokemuksen olevan mieleenpainuva.

Toivon kaikille vaihtoonlähtijöille ikimuistoista vaihtoaikaa ja kannustan kaikkia vähänkään vaihdosta kiinnostuneita tarttumaan mahdollisuuteen lähteä opiskelemaan maailmalle!

Linda, nykyinen kv-vastaava