Ei päivää ilman ravitsemustiedettä

Syyslukukausi on jo pitkällä ja siihen on tähän mennessä mahtunut töitä, harrastuksia, opiskelijatapahtumia, Retikan syksyn suunnittelua ja taitaa siellä pari kurssiakin pyöriä taustalla! Ravitsemustieteen toisen vuosikurssin syksy alkoi (aivan liian aikaisin elokuussa) Toksikologian ja farmakologian opintojaksolla. Ei ehkä heti kuulosta ravitsemustieteen ydinasialta, mutta näin kurssin loputtua voin taas todeta, että ei meillä taida olla tutkinnossa tilaa turhille kursseille. Olemme perehtyneet lääkkeiden, ravintoaineiden ja ympäristön toksikologisiin riskeihin ja erityispiirteisiin sekä muun muassa lääkkeiden ja ravintoaineiden yhteisvaikutuksiin.

Kurssi herätti paljonkin mielenkiintoa, erityisesti tiettyjen ruoka-aineiden käytön suhteen. Ehdin jo melkein huolestua, kun kesällä tuli syötyä useitakin kertoja mökillä järvestä kalastettua haukea, jossa voi olla melko korkeitakin pitoisuuksia elohopeaa. Koska perheeni harrastuksiin kuuluu myös metsästys, riistaa tulee syötyä melko usein. Aikuisen hirven maksaa ei kannattaisi syödä ollenkaan, myös riistalintujen lihassa voi olla lyijyä. Lempiruokiini kuuluu myös lohi, jossa voi olla toksisia aineita, kuten dioksiineja. O-ou. Eihän tässä saa enää syödä, juoda tai hengittää yhtään mitään! Onneksi sitten muistin, ainiin – tuleehan sitä ”opiskelijarientojen takia” nautittua jotain muutakin haitallista ainetta, jossa on vain ylimääräisiä kilokaloreita. Unohdetaan nyt myös se punaviinin resveratroli tässä kohtaa!

Tieto lisää tuskaa, se on myönnettävä. Onneksi se myös laajentaa käsitystä ja auttaa laittamaan asioita perspektiiviin, se on huojentavaa. Isojen kokonaisuuksien ja yhteyksien ymmärrys on vuosien tulos, jota ei ihan parin viikon ravinto-diplomi-hyvinvointi-jnejne -neuvoja – kurssilla pysty saavuttamaan, vaikka kurssisisältö ja hintalappu siltä vaikuttaisi. Hyvin usein, kun uudessa porukassa tulee esiin opintotaustani, seuraa kohotettuja kulmakarvoja ja nyökyttelyä: ”Hmm…joo, varmaan mielenkiintoinen ala”. Jo tovin päästä rohkaistutaan ja kysymyksiä alkaa tulvia ravintoaineista, ravintolisistä, erityisruokavalioista ja ties mistä. Kokonaisuuksien ja biomekanismien ymmärtäminen on kaiken takana, mutta olen huomannut, että monesti ”nippelitiedot” vakuuttavat epäluuloisimmat, kun oikein tarkkoja kysymyksiä esitetään!

Pohdiskelimme toksikologian kurssin innoittamana pellavansiemenien terveellisyyttä. Ne sisältävät paljon omega-3 rasvahappoja ja kuitua, eli ovat sen puolesta hyvä lisä vaikkapa aamupuuroon ja trendinäkin ne ovat selkeästi olleet; etenkin kaupan leipähyllyillä on useita siemeniä sisältäviä tuotteita. Pellavansiemenillä on myös harmillisesti taipumus kerätä kadmiumia ja nikkeliä maaperästä. Kadmiumia on joutunut viljelymaihin pääosin ilmansaasteiden ja lannoitteiden mukana (luennolla oltu skarppina!) ja spekuloimme miten paljon Suomessa sitten on kadmiumia maaperässä. Kysyin Retikan yhteistyökumppanilta, Linseed Oy:n Annemari Hahdolta (KM, TtM) asiasta: maailman tasolla vähän, mutta se vähäkään ei tieteenkään ole hyväksi.

”Linseed Oy:n sopimusviljelijät käyttävät markkinoiden sinkkipitoisinta lannoitetta, jolloin kasvi ottaa maaperästä ylimääräistä sinkkiä. Kun maaperässä on tarpeeksi sinkkiä, kasvi ei pysty ottamaan itseensä kadmiumia. Kadmiumkuormaa kertyy eniten tavallisesta viljasta, kaloista, äyriäisistä, perunasta, sienistä, kaakaosta ja suklaasta, koska niitä syömme määrällisesti eniten.”

Annemari myös muistutti suosituksiin liittyvästä seikasta, että oli siemen missä hyvänsä maassa kasvatettu, niin haitallisten aineiden raja ei saa ylittyä. Toisin sanoen, suositukset tehdään kaupan hyllyiltä löytyvien vaihtoehtojen perusteella, myös epäedullisimman vaihtoehdon on mahduttava suositukseen mukaan. Retikan herkkuhetkissä olemme jo todenneet Valo24h-pellavansiementuotteiden maun, käyttöhelppouden sekä gluteenittomuuden puolesta ne erittäin monikäyttöisiksi, joten kohtuukäyttö sai näillä perustein vihreätä valoa myös jatkolle.

Ravitsemussuosituksissa linjataan öljykasvien siementenkäytön ylärajaksi ”korkeintaan pari ruokalusikallista päivässä, lajia vaihdellen”, eli noin 30g päivässä. Evira on kuitenkin Öljysiementen kartoitus- ja valvontahankkeen myötä tarkentanut saanisuosituksia seuraavasti:

1) Aikuisille enintään 2rkl/15g öljykasvin siemeniä päivässä lajeja vaihdellen.

2) Raskaana oleville ja imettäville ei suositella käyttöä ollenkaan, tosin pienet määrät esim leivässä eivät ole haitallisia.

3) 1-6-vuotiaille enintään 1rkl/6-8g päivässä lajeja vaihdellen.

Myös siemenien ja pähkinöiden korkean energiasisällön takia niitä ei ole suositeltavaa arkiruokailussa käytettävän suuria määriä. Myös suklaalle on tulossa kadmiumrajat vuonna 2019!

Opiskelijaporukassa on se hieno ero muihin ystäväpiireihin verrattuna, että heidän seurassaan voi esittää kysymyksiä, jakaa mielipiteitä ja oivaltaa uusia näkökulmia asioista, joihin muilla ystävilläni ei ole yleensä mitään intressiä. Se on ihan paras fiilis, kun nostat jonkin jo kauan pohtineesi ravitsemusaiheisen kysymyksen ilmoille – ja joku muu tunnustaa miettineensä ihan samaa! Ja kukaan ei katsoa minua tai meitä ”eikö teillä oikeasti ole parempaa tekemistä” -ilmeellä. Ravitsemusaiheisia keskusteluja on hyvä käydä jo opintojen aikana mahdollisimman paljon, se valmistaa meitä argumentointiin, onhan se on myös osa tulevaa työtämme. Monesti uusien asioiden omaksuminen omasta ihmettelystä on tehokkaampaa kuin luennolla kerrottuna. Ehkäpä luennot silti herättelevät etsimään itse vastauksia näihin arkisempiin kysymyksiin, jos niitä ei luentosalissa kehtaa esittää.

Kuopioon paluu pitkän ja lämpimän lomakesän jälkeen tuotti sen verran haasteita orientoitumisessa, että pitänee tunnustaa tämän blogipostauksen kirjoittamisen jääneen rästiin jo pari kuukautta sitten. Viikonlopun aikana tuli myös pestyä pyykkiä, siivottua kämppä about lattiasta kattoon ja hoidettua sitä sun tätä ”to do:ta” koko alkusyksyn ajalta. Se voi tarkoittaa vain yhtä asiaa. (Lue: Toksikologian tentti on huomenna.)

Reipasta syksyä toivotellen,

Reetta

Retikan yritysyhteistyövastaava

 

Lähteet:

Luettu 14.10.2018 klo 15.21.

https://www.evira.fi/elintarvikkeet/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemussuositukset/aikuiset/

https://www.evira.fi/elintarvikkeet/ajankohtaista/2017/syo-oljykasvien-siemenia-vaihtelevasti-ja-kohtuullisesti/

https://www.evira.fi/elintarvikkeet/valmistus-ja-myynti/valvonta/viranomaisvalvonta/tutkimukset-ja-projektit/oljysiementen-kartoitus–ja-valvontahanke/

https://www.confectionerynews.com/Article/2017/07/04/High-cadmium-levels-in-cocoa-from-Peru-may-impact-chocolate-quality