Kurkistus fuksisyksyyn

Tammikuu on taittunut puolen välin paremmalle puolelle ja yliopiston kevätlukukaudestakin on vierähtänyt jo pari viikkoa. Vaikka pidentyvät päivät ennakoivat jo kevättä, haluaisin vielä hetkeksi kääntää katseen viime syksyyn. Minulle ja muille fukseille syksy oli muutosten ja uuden oppimisen aikaa. Suurin osa meistä muutti, kuka mistäkin, Kuopioon ja monelle edessä olivat ensimmäiset korkeakouluopinnot. Syyskuun ensimmäisenä päivänä Snellmannian aulaan kokoontuikin jännittynyt joukko uusia opiskelijoita Retikan viirin juurelle.

Alkuorientaatioiden jälkeen pääsimme itse asiaan. Fuksisyksyn opintoihin kuului kemiaa, anatomiaa ja fysiologiaa, alan englanninkielistä sanastoa sekä solubiologiaa. Monille kiinnostavin kurssi lienee ollut Ravitsemustieteen perusteet, jossa tutustuimme ravintoaineisiin, mutta kävimme myös monia mielenkiintoisia keskusteluja milloin mistäkin ravitsemustieteellisestä aiheesta. Ainakin itselleni itse kurssisisältöjen ohella oppimista riitti myös yliopisto-opintojen opiskelutyylissä. Välillä tuntui, että modernien opetusmenetelmien avulla kehittyivät vain googlaustaidot, mutta loppujen lopuksi asiat painuivat mieleen ja opintopisteetkin tuli ansaittua. Uskallanpa jopa väittää, että samalla itse kunkin tiedonhankintataidot ja vastuun ottaminen omasta oppimisesta kehittyivät.

Kuva alkusyksyn retkeltä Puijon laavulle.
Kuva alkusyksyn retkeltä Puijon laavulle.

Vapaa-ajan puolella tuutorimme jaksoivat perehdyttää meitä opiskelijaelämän ihmeellisen maailmaan. Syksyn aikana kolusimme läpi niin kaupunkisuunnistuksen, kastajaiset kuin sitsitkin ja jokainen sen lisäksi x-määrän muita opiskelijarientoja. Syksyn edetessä olimme omaksuneet jo Retikoille tyypillisen rakkauden ruokaa kohtaan ja järjestimme vuosikurssimme kesken esimerkiksi yhteisen kiitospäiväillallisen. Monena viikonloppuna vuosikurssin ryhmäkeskusteluun ilmestyi viesti: ”Onko ketään Kuopiossa? Lähdettäisiinkö lasillisille tai jotakin?”. Ehdottomasti parasta syksyssä olikin mahtava fuksiporukka!

Nyt kevään kynnyksellä moni asia yliopisto-opinnoissa on jo meille fukseillekin tuttua, mutta oppiminen ei tietenkään koskaan lopu. Innosta puhkuen odotamme aivan pian saapuvia haalareitamme ja niiden mukanaan tuomia uusia tuulia vapaa-ajan aktiviteetteihin. Opintojen puolella luvassa on mm. elintarvikekursseja ja mikrobiologiaa. Itselleni mukavaa lisäpuuhaa tuo myös juuri alkanut hallituskausi.

Oikein energistä ja oppimisen täyteistä kevätlukukautta kaikille!

Salli Kosonen