Tunnelmat maisterivaiheen alussa

Maisterivaiheen ensimmäisen kurssin tentit on nyt tehty, ja samalla syksystä on jo puolet hurahtanut lähes huomaamatta ohi. Ravitsemusterapian puolella neljäs vuosikurssi käynnistyi endokrinologian opinnoilla, joissa käsittelimme diabetesta ja lihavuutta. Kurssiin sisältyi lukupiirityöskentelyä, oppimispäiväkirjan kirjoittamista, kokemuskoulutuksia ja käytännön harjoituksia sekä yksi potilastapaaminen terveyskeskuksessa tai sairaalassa.

Kokemuskoulutuksissa tapasimme tyypin 1 diabeetikon, tyypin 2 diabeetikon ja lihavuusleikatun ja pääsimme kuulemaan heidän tarinansa. Kurssin käytännön harjoituksissa vertailimme eri ruoka-annosten sisältämien hiilihydraattien määriä ja maistelimme erittäin niukkaenergisen (ENE) dieetin valmisteita. Lisäksi yhden päivän ajan harjoittelimme oman verensokerin mittaamista ja seuraamista verensokerimittarin avulla.

Toinen alkusyksystä käynnistynyt kurssi keskittyi asiakaskeskeiseen työskentelyyn, jossa harjoittelimme asiakaskeskeisen vuorovaikutuksen keinoja. Yhtenä päivänä saimme vieraaksi kolme näyttelijäpotilasta, joiden kanssa kolme opiskelijaparia pääsi harjoittelemaan kuvitteellista vastaanottotilannetta. Toiset seurasivat tilannetta vierestä ja lopuksi keskustelimme yhdessä siitä, kuinka vuorovaikutus näissä tilanteissa sujui.

capture

Vaikka takana onkin vasta kaksi maisterivaiheen kurssia, eron kandivaiheen kursseihin huomaa jo selvästi. Siinä missä kandivaiheessa opiskellaan enemmän mm. fysiologian, lääketieteen ja ravitsemuksen perusteita, maisterivaiheessa pääsee jo enemmän kiinni itse terapiapuoleen ja käytäntöön. Syksyn aikana ehdimme vielä pian alkavalla gastroenterologian kurssilla perehtyä maha-suolikanavan sairauksiin ja niiden ravitsemushoitoon. Erittäin mielenkiintoinen loppusyksy siis tulossa!

Opiskelun lisäksi syksyyn on mahtunut mm. hallituksen kokouksia, hallituksen virkistysiltapäivä kuplafutiksen parissa, SYKETTÄ-ryhmäliikuntatunteja, Retikan juoksukoulutunteja, Leena Putkosen pitämä FODMAP-koulutus ja Valtakunnalliset Ravitsemuspäivät Helsingissä. Lisäksi lokakuun lopulla ehdin vielä osallistua Makumestari-tapahtumaan Tampereella. Olemme siellä parin muun retikan kanssa mukana pitämässä lapsiperheille ruoka-aiheista tehtävärataa, jossa ruokaan pääsee tutustumaan kaikilla aisteilla.

14441075_557682017754145_4728842267876575564_n

Tsemppiä muillekin retikoille loppusyksyyn, pian se joululomakin taas koittaa!

Syysterkuin, Laura Karhu

Leave a Reply