Talvipuuhaa Kuopiossa

Kaunista talvipäivää meikäläiseltä eli rahastonhoitaja Matildalta kaikille!

Aurinkoiset talvipäivät ovat hellineet meitä täällä Kuopiossa ja toivottavasti hellivät jatkossakin, joten päätin kirjoittaa erilaisista talvisista liikkumismahdollisuuksista tänne blogiin! Kuopio on tunnetusti talviurheilun aarreaitta, ja itsekin etelän tyttönä olen päässyt aivan uudella tavalla kiinni talviurheiluun ja ulkoiluun.

Luistelu

Talvinen aktiviteetti, johon olen itsekin hurahtanut, on luistelu. Kuopiossa on todella oivat mahdollisuudet pelata jääkiekkoa, retkiluistella tai käydä ihan vaan luistelemassa. Monien koulujen kenttiä aurataan ja huolletaan, joten kannattaa käydä tsekkaamassa lähikoulun kenttä.

Satamasta lähtee kilometreittäin luistelureittejä luonnonjäällä. En keksi parempaa tapaa viettää aurinkoista talvipäivää, kuin pakata luistimet mukaan ja lähteä luistelemaan Kallavedelle. Tällä hetkellä satamasta lähtevät 1, 2, 4 ja 5,5 kilometrin luistelulenkit ja ilmeisesti myös pidempiä ratoja pyritään aukaisemaan sään mukaan. Sataman edustalla sijaitsevalla pienellä Vasikkasaarella on myös nuotiopaikka, joten voit vaikka ottaa omat eväät mukaan ja pitää grillaustauon!

Tänä talvena on tullut käytyä myös Lippumäen tekojääkentällä (Rauhalahdentie 66) treenaamassa hieman jääkiekkoa. Kenttä sijaitsee hieman kauempana, mutta esimerkiksi autollisille se on erittäin hyvä luistelupaikka. Kenttää huolletaan ja jäädytetään päivittäin eli jää on erittäin hyvässä kunnossa, lisäksi kentän viereisiin pukukoppeihin pääsee vaihtamaan luistimet jalkaan lämpimässä. Kenttä on myös todella iso ja omina käyntikertoinani siellä ei ole ollut ruuhkaa. Lippumäen tekojääkenttä eli “Lipari” onkin hyvä hyvä paikka käydä treenaamassa taitoluistelua tai vaikkapa jääkiekkoa. Kentän käyttö- ja huoltoajat voi tarkistaa täältä.

Hiihto

Itse olen hiihtänyt viimeksi alakoulussa, mutta Kuopion huikeiden hiihtomahdollisuuksien takia en vain voinut jättää hiihtämistä mainitsematta! Kyselin hyvistä hiihtoladuista muilta hallituslaisilta ja sain seuraavanlaisia vinkkejä:

Aloittelijoille sopivia tasaisen maaston latuja löytyy helposti: Järven jäällä ei ole sen kummemmin mäkiä. Esimerkiksi Valkeisen ladut ovat helppoja ja tasaisia, yksi kierros on noin 1,5 km. Puijolta löytyy eri tasoisia latuja kilometrikaupalla. Siellä toki on enemmän korkeuseroja kuin järven jäällä, mutta latuja on silti helpoista haastaviin. Myös Pirtin suunnalla on paljon tasaista latua, mutta haastetta kaipaavat pääsevät helposti myös Jynkänvuoren haastaville ja raskaille laduille. Kuopion alueella on oma latukarttansa, josta löydät latujen pituudet, vaikeustason ja mahdolliset hiihtotyylit. Latukartan löydät täältä.

Näkymiä Valkeiselta.

Patikointi

Patikointi ja metsäkävelyt mielletään usein kesäpuuhaksi, mutta luonnosta voi nauttia näin talvellakin yhtä lailla kävellen. Talvella avautuvat aivan uudenlaiset maisemat ja tunnelmat. Talvella myös nuotiolla paistetut letut tai makkara ja kuuma mehu termospullosta lämmittävät aivan eri tavalla. Yliopistoa lähinnä olevat henkilökohtaisesti hyväksi todettuja ulkoilualueita ja metsäpolkuja löytyy ainakin Puijolta ja Neulamäestä. Esimerkiksi Neulamäkeen on yliopistolta kävelymatka ja sieltä löytyy luontopolkujen lisäksi näköalatorni. Ja molemmissa tottakai maisemat ovat huikeat! Kuopion kaupungin sivuilla on listattuna sekä retkeilyreittejä että luontopolkuja. Sivuilta löytyy myös alueiden reittikarttoja (katso sivuston vasemmasta laidasta avautuvat vaihtoehdot).

Teetä termarista Neulamäen luontopolun maisemissa.

Edellämainittujen lisäksi Kuopiossa on myös hyvät mahdollisuudet niin lumikenkäilyyn, avantouintiin tai pulkkamäen laskuun! Vain mielikuvitus on rajana.

Aurinkoista ja valoisaa kevättalvea!

-Matilda

Ps. Mitä te siellä ruudun toisella puolella tykkäätte tehdä raikkaina talvipäivinä?

Leave a Reply