Maisteriharjoittelu perusterveydenhuollossa

Hei kaikki ja ihanaa alkanutta kevättä!

Pääsiäisen päätyttyä ja ajatusten kääntyessä kohti vappua alkavat myös ensimmäiset, heti maaliskuussa alkaneet nelosten harjoittelut saapua päätökseensä. Omaltakin osaltani urakka on jo ohi, mutta palatkaamme vielä hetkeksi harkkatunnelmiin myös maisteriopiskelijan näkökulmasta!

Ravitsemustieteen maisteriopintoihin kuuluu yksi harjoittelujakso kumpanakin vuonna. Ravitsemusterapeutin pätevyyteen tähtäävillä opiskelijoilla neljännen vuoden harjoittelu tehdään perusterveydenhuollossa, useimmin terveyskeskuksessa, ja on kestoltaan kuusi viikkoa. Harjoittelun voi kuitenkin suorittaa esimerkiksi myös yksityisellä puolella, järjestössä tai yksityisyrittäjän työparina. Viidennen vuoden opinnot keskittyvät puolestaan erikoissairaanhoidon ravitsemuksellisiin vaatimuksiin, ja tällöin jokainen kahdeksan viikon mittainen harjoittelu suoritetaan sairaalassa. 

Harjoittelupaikat jaetaan molempina vuosina yliopiston toimesta, mutta paikan tyyppiä ja sijaintia saa perustellusti toivoa. Omalta perusterveydenhuollon harjoittelultani toivoin mahdollisimman monipuolista kokemusta sekä asiakasryhmien että ylipäänsä ravitsemusterapeutin työnkuvan kannalta, joten asetin toiveeksi julkisen terveyskeskuksen. Sopiva paikka löytyikin lopulta Kangasalan keskusterveysasemalta.

Kangasalan sosiaali- ja terveyskeskuksessa toimii yksi ravitsemusterapeutti, joka vastaa alueellaan muun muassa sekä terveyskeskuksen vastaanottotyöstä, kaupunginsairaalan osastokonsultaatioista että muusta ravitsemushoidon ja -ohjauksen kehittämistyöstä. Ravitsemusterapiapalvelut sijoittuvat keskuksessa keskusneuvolan yhteyteen, ja kun samalla käytävällä työskentelevät myös terveydenhoitajat, puheterapeutit, diabeteshoitajat ja muistihoitajatkin, tulee moniammatillinen yhteistyö aivan konkreettisesti lähelle. 

Harjoitteluni aikana pääsin seuraamaan ja ohjaamaan vastaanottokäyntejä niin terveyskeskuksessa kuin ikääntyneiden ja kehitysvammaisten asumisyksiköissäkin. Asiakasohjaukset painottuivat näinä viikkoina erityisesti painonhallintaan ja lihavuuden hoitoon, syömishäiriötyyppiseen oireiluun ja lasten erittäin valikoivaan syömiskäyttäytymiseen. Sivusimme lisäksi myös keliakiaa, liikuntaravitsemusta, allergioita, IBS-oireita ja muita vatsavaivoja sekä osastohoidon kautta vajaaravitsemusta ja täydennysravintovalmisteiden käyttöä. Kokemus todellakin oli toiveeni ja odotusteni mukaisesti monipuolinen!

Harjoittelujaksolle sattui myös useiden eri työryhmien kokouksia muun muassa ravitsemushoitosuosituksen päivitykseen ja tulevan hyvinvointialueen suunnitteluun liittyen. Vedimme myös ryhmäohjauksia eri kohderyhmille aiheinaan painonhallinta, luuston ja suun hyvinvointi sekä lihasvoiman ylläpito ikääntyessä. Vierailin lisäksi päivän Tampereen kollegoiden luona toisen harjoittelijan kanssa sekä Kangasalla lastenneuvolan ja diabeteshoitajan vastaanotoilla nähdäkseni myös muiden ammattilaisten toimintaa ja niitä lähtökohtia, joista ravitsemusterapialähetteitä meillekin tehdään. Harjoittelun aikaisiin tehtäviini kuului myös ohjausmateriaalien päivittämistä ja taustatyötä koululaisten ravitsemusohjauspolkua varten. 

Viimeinen suora terveyskeskukselle

On innostavaa huomata olevansa edelleen oikealla alalla ja alkavansa hiljalleen hahmotella, minkä tyyppisestä työstä voisi itsekin tulevaisuudessa nauttia. Harjoittelu terveyskeskuksessa antoi hyvän kuvan siitä, minkälaista työskentely yhdessä meitä työllistävimmistä ympäristöistä voi olla. Kuusi viikkoa kuluu lopulta kovin nopeasti, ja palaan nyt opintojen pariin monta kokemusta ja oppia rikkaampana. Ensin nautitaan kuitenkin pitkästä kesästä ja kauan odotetusta lomasta! 

Jos harjoitteluista erityisesti maisterivaiheessa heräsi kysymyksiä tai muita mietteitä, laita ihmeessä viestiä, niin pohditaan yhdessä 😊

Ihanaa kesän odotusta ja tsemppiä loppukevään opintoihin!

Terkuin,

Anna

Kv- ja kulttuurivastaava