Verman on yksi Retikan vuoden 2021 yhteistyökumppaneista. Mutta mikä on Verman? Miten yritys sai alkunsa? Mitä Verman tekee? (Vinkki: tunnet Vermanin tuotteita aivan varmasti 😉) Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saat vastauksen tästä vieraskynä-postauksesta. Lue myös Vermanilaisten kokemuksista ja siitä, mitkä asiat he kokivat opinnoissaan hyödyllisimmiksi.
Verman on vuonna 1987 perustettu suomalainen perheyritys
Tarjoamme korkealaatuisia tuotteita terveyden edistämiseen ja hyvinvointiin. Innovoimme ja kehitämme tuotteitamme kotimaisella osaamisella. Tuotekehityksemme ja -suunnittelumme pohjautuu suomalaisiin ravitsemussuosituksiin, tutkittuun tietoon ja talon sisäiseen laajaan osaamiseemme. Lisäksi teemme yhteistyötä eri alojen ammattilaisten kanssa, joilta saamme parhaan tiedon ja näkemyksen tuotekehityksemme tueksi. Nämä yhdistettynä korkeisiin laatukriteereihin takaavat korkealaatuiset tuotteet apteekkien hyllyille.
Kaikki alkoi laktoosi-intoleranssista
Yhtiön perustaja Seppo Vertanen näki yli 30 vuotta sitten, että ihmisten kiinnostus itsehoitoon kasvoi jatkuvasti ja itsehoitotuotteille oli tarve, johon markkinoilla ei oltu vielä vastattu. Tuolloin jo pitkään lääketeollisuuden johtotehtävissä toimineena hän tunsi varsin yleisen kiusallisen ongelman, maitotuotteitten nauttimista seuraavan vatsavaivan, laktoosi-intoleranssin. Puolisonsa Laila Vertasen tukemana hän päätti jättää uransa palkkajohtajana ja perustaa lääkealan yrityksen Verman Oy Ab:n. Tuotekehitystyön tuloksena vuonna 1990 Verman toi apteekkeihin Lactrase-kapselit ja perheyrityksen kasvutarina oli alkanut.
Kasvun reseptinä laatu, tutkimus ja yhteistyö
Vermanin alkutaipaleella markkinoille tuotiin uusia tuotteita muutaman vuoden välein. Yhteistyö lääkäreiden, hoitajien ja apteekkihenkilökunnan kanssa oli tärkeä osa toimintaa alusta alkaen. Useat tuotteet saivat alkunsa tutkimusyhteistyössä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa, kuten hyvänmakuiset ja helppokäyttöiset Minisun D-vitamiinivalmisteet. Nykyään Minisun-tuotteet tunnetaan lähes jokaisessa suomalaisessa perheessä.
Vuonna 2012 Verman vastaanotti Suomen Yrittäjien Valtakunnallisen Yrittäjäpalkinnon. Palkitsemisen perusteena olivat tasainen kasvu, kokonaisten tuoteperheiden rakentaminen sekä erinomaisesti onnistunut sukupolvenvaihdos.
Kasvu jatkuu ja kansainvälistyy
Verman on alusta asti toiminut Pohjoismaissa ja kansainvälistynyt vuosien saatossa yhä laajemmin. Jo yrityksen alkutaipaleella perustettiin Ruotsin markkinoille Biolac AB. Uuden vuosituhannen käynnistyttyä Verman laajensi toimintansa Norjaan, Viroon ja Venäjälle.
Ensimmäinen yritysosto, Suomen Bioteekki, tehtiin vuonna 2012. Myöhemmin Verman on ostanut tanskalaisen perheyrityksen Biosymin sekä suomalaisyrityksen Nordic by Nature, jonka tuotteita on myynnissä vain verkkokaupassa.
Tänä päivänä Vermanin tuotevalikoimaan kuuluu reseptilääkkeitä, itsehoitolääkkeitä, ravintolisiä, haavanhoitotuotteita sekä terveydenhuollon laitteita ja tarvikkeita – tuotteita, jotka tunnemme paremmin nimillä Lactrase, Minisun, Rela, Heinix, Kestox, Sorbact, Melarest, Bethover ja Foliver.
Vermanilaisten kertomaa
Nimi: Elisa Särkilahti
Koulutus: Farmaseutti ja Elintarviketieteiden maisteri (ravitsemustiede)
Työnimike: Tuotekehityspäällikkö
Valmistuin viime kesänä elintarviketieteiden maisteriksi pääaineenani ravitsemustiede. Sitä ennen olen valmistunut farmaseutiksi ja suorittanut elintarviketieteiden kandiopinnot. Viihdyin siis Viikin kampuksella useamman vuoden. Vaikka opiskelu mukavaa olikin, on vihdoin palkitsevaa päästä kiinni työelämään.
Aloitin Vermanilla tammikuussa tuotekehityspäällikkönä. Muutaman kuukauden aikana olen oppinut paljon! Työnkuvaani kuuluu mm. uusien ja olemassa olevien valmisteiden koostumuksen suunnittelu ja tarkistaminen, pakkaustekstien valmistelu, erilaisten tuotetekstien ideoiminen ja tarkistaminen sekä kuluttajakyselyihin vastaaminen. Työ vaatii laajaa ymmärrystä mm. ajankohtaisista trendeistä, kuluttajakäyttäytymisestä ja ravitsemussuosituksista. Tuotekehityksen päätökset ja ratkaisut on tärkeä perustaa tieteelliseen näyttöön, mutta on hyvä huomioida, että uusia tutkimuksia tehdään jatkuvasti. On siis tärkeää tarkastella asioita kokonaisuuksina ja mahdollisimman avoimin mielin. Se mahdollistaa myös täysin uusien tuoteideoiden syntymisen!
Vaikka olenkin aloittanut työt koronan keskellä, kaikkien työskennellessä etänä, minut on otettu hyvin mukaan työporukkaan. Vermanin yksi parhaista puolista on mukavat ja tsemppaavat työkaverit. Hankalienkaan työtehtävien kanssa ei tarvitse pähkäillä yksin, vaan apua on aina tarvittaessa saatavilla. Lisäksi on kiva huomata, että myös muihin kuin omiin tiimiläisiin voi olla yhteydessä matalallakin kynnyksellä. Työviikkoni sisältävät paljon palavereja ja keskustelua muiden kanssa, joten etätyöistä huolimatta työpäiviä ei tarvitse viettää yksin.
Opiskeluajoista on jäänyt minulle paljon käteen. Erityisen hyödyllisiä asioita tämänhetkisen työni kannalta ovat mm. elintarvikelainsäädännön tuntemus ja kyky tulkita tieteellisiä tekstejä. Seuraan aktiivisesti ajankohtaista ravitsemustutkimusta ja -keskustelua, sekä terveysalan trendejä. Esimerkiksi erilaisten blogien ja podcastien seuraamisesta on iso etu, jos haluaa pysytellä kärryillä ajankohtaisissa keskusteluissa. 😊
Nimi: Elina Niemeläinen
Koulutus: Farmaseutti ja Filosofian maisteri (molekyylibiologia)
Työnimike: Tuotekehityskoordinaattori
Aloitin vuoden 2020 alussa Vermanilla suorittamalla kolmen kuukauden harjoittelun laatutiimissä. Onnekkaan ajoituksen ja sattuman kautta sain jatkaa työskentelyä Vermanilla harjoittelun jälkeen tuotekehityksen puolella, ja sillä tiellä olen edelleen. Tuotekehitys- ja laatuhommissa pääsee näkemään monipuolisesti uusien tuotteiden elinkaarta niiden kehityksestä myymälähyllylle asti. Työssäni on tärkeä seurata terveysalan trendejä ja uusia tuulia ravintolisien keskuudessa. Erilaisten viranomaisvaatimusten sekä -säännösten tunteminen ja niiden noudattaminen on oleellista. Palavereissa istuminen sekä enemmän ja vähemmän intensiivinen sähköpostiviestittely ovat suuri osa työarkeani. Sähköpostimasokistina tällainen työ sopii itselleni erittäin hyvin. Erityisesti näin korona-aikana monipuoliset työtehtävät ja mahtavat työkaverit piristävät etäarkea. 😊
Itse koen että olen saanut erityisesti opiskeluaikojen järjestökokemuksista hyviä eväitä ja oppeja niin ryhmätyöskentelyyn kuin muihinkin itselleni kuuluviin työtehtäviin. On hyvä muistaa, että kaikkea ei tarvitse valmiiksi osata, kunhan on halukas oppimaan ja kokeilemaan uutta.
Toivottelen tsemppiä ja aurinkoista kevättä kaikille!