Syyskuu on pyörähtänyt käyntiin, wohoo!! Viileä syystuuli puhaltelee ulkona, lehdet alkavat putoilla ja muumiteetä voi hörppiä sohvan nurkassa kahteen vilttiin kääriytyneenä. Mutta apua, syksyn saapuminen tarkoittaa myös sitä, että opiskelut alkavat, dedikset paukkuvat ja stressitasot nousevat eksponentiaalisesti kohti taivaita!!
No hetkinen, nyt vedetään yhdessä pari hengenvetoa ja mietitään, että kuinkas siitä opiskelusta voisi selvitä niin, ettei keväällä hiuspehko olisi puolta ohuempi.
Ensinnäkin, hyödynnä sinulle sopivaa opiskelutapaa. Luennoilla ei ole pakko istua, jos ainut mitä opit parin tunnin aikana on penkkirivien ja kattolamppujen määrä luentosalissa. Tosin luennoilta saa usein myös tenttivinkkejä ja luennoitsijoilta voi kysyä epäselviksi jääneitä asioita.
Jos olet jo oman elämäsi sankari ja tiedät itsellesi sopivan opiskelutyylin, hienoa! Ajattelin kuitenkin listata tähän muutamia tapoja, joilla allekirjoittanut on toisinaan selvinnyt helpommalla ja huomattavasti mukavammin kuin pelkistä oppikirjoista lukemalla.
- YouTuben ihmeellinen maailma
Jos sitä ei opeteta YouTubessa, sitä ei luultavasti ole olemassa. Videot tosin ovat useimmiten englanniksi, mutta tähänkin tottuu ja jos haluaa oikein positiivisesti ajatella, englanninkieli paranee samalla, kun biokemiallisten reaktioiden koukerot selkenevät!
Muutamia kanavia listattuna:
Armando Hasudungan – Armando on superpiirtäjä ja videoiden avulla tulee fysiologia ja anatomia tutuksi!
Ninja Nerd Lectures – Nämä videot ovat yleensä todella tarkkoja ja pitkiä, mutta jos jonkin asian haluaa oppia oikein perusteellisesti, nämä auttavat siinä.
CrashCourse – Helposti ymmärrettäviä ja viihdyttäviä opetusvideoita vaikka mistä aiheista.
2. Muistiinpanojen tekeminen
Toisinaan pelkän kuuntelun sijasta asiat voi jäädä paremmin mieleen, kun niitä vähän rustailee vihkoon ja antaa luovuuden lentää. Kivoja ja värikkäitä muistiinpanoja ei ole pakko tehdä paperille vaan ne voi tehdä myös tietokoneelle, padille tai jopa puhelimeen. Esimerkiksi yliopiston Office-paketin mukana tuleva OneNote-sovellus on hyvä alusta muistiinpanojen tekemiseen. Luentojen diaesityksen voi vaikka suoraan ladata sovellukseen, alleviivata tärkeät kohdat ja viereen piirtää vielä omia taideteoksia.
3. Järjestelmällisyys ja ajankäytön suunnittelu
Kerron sinulle nyt salaisuuden… Sinun ei tarvitse opiskella kahtatoista tuntia päivässä.
Kun olet sisäistänyt tämän tiedon, avaa lukujärjestys, moodle ja ota kalenteri käteen. Milloin ensimmäiset tehtävät täytyy olla tehtynä, mihin kursseihin liittyy etukäteen opiskeltavia asioita ja milloin pitää fyysisesti olla paikassa x? Kirjaa nämä kalenteriisi, suunnittele opiskeluajat (edes suurpiirteiset) ja toteuta suunnitelmasi. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Hyvällä lykyllä suoriudut opiskelutehtävistäsi muutamassa tunnissa ja loppupäivän voit kaivella napaa. Suunnittelun ja to do -tyyppisen listauksen jälkeen näet konkreettisesti, kuinka paljon olet saanut aikaan, jolloin opiskelustressi ei toivottavasti nosta päätään ja vie iloa koko oppimisprosessista. Tsekkaa vielä pomodoro-tekniikka opiskelua rytmittämään.
4. Motivaation hukkuminen ja sen löytäminen
Sekin on ihan okei. Ei kenenkään motivaatio ole aina tapissa eikä siitä tarvitse olla huono omatunto. Joskus toimeen tarttuminen tuntuu vaikealta, mutta motivaatio nouseekin sitten itsestään.
Sisäisen motivaation hiipuessa sitä voi kuitenkin yrittää etsiä ulkoisista tekijöistä. Esimerkiksi instagramista löytyy jos jonkinlaista ihanaa opiskelutiliä, kuten @tiiastudies ja @jokiniemijulia. Erilaisista opiskelutileistä saa myös vinkkejä opiskelutekniikoihin ja ajanhallintaan.
5. Lorvailu, rentoutuminen, naatiskelu – you name it
Siinä, missä edellä pyysin sinua kirjaamaan kalenteriisi opiskeluajat, niin nyt pyydän sinua lisäämään sinne myös rutkasti kaikkea sinulle mieluista tekemistä. Katso liikuntavastaava Sirun muutama kuukausi takaperin tekemä postaus ja ota ilo irti opiskeluelämästä. Liiku, tutustu Kuopioon, nauti opiskelukavereista, vietä elokuvailtoja, herkuttele, ihan mitä vaan mikä on sinulle mieluista sekä tärkeää ja autta sinua lataamaan akkujasi. Sinun jaksamisesi on tärkeämpää kuin rivi vitosia weboodissa.
Kynttilänpoltto ja leffaillat alkakoon!
Terkuin Amanda, Retikan rahastonhoitaja