Stressittömämpää arkea

Lukukauden kaksi ensimmäistä kuukautta ovat olleet ainakin ravitsemustieteen kakkosvuosikurssilaisten kohdalla kiireisiä, kun monet suorittavat ylimääräisiä kursseja, jotta ehtivät ensi keväänä lähtemään vaihtoon kandiopinnot suoritettuina. Ilmapiiri on lievästi sanottuna ollut viime aikoina kireä ja stressaantunut.

Minä puolestani lupasin itselleni vuoden alussa stressata vähemmän. Tentin häämöttäminen kaukaisessa tulevaisuudessa, vinoon ommellut haalarimerkit tai jääkaapin nopea tyhjeneminen rasittavat minua usein aivan turhaan, ja tänä keväänä olenkin keskittynyt siihen, että normaalit arkiset asiat eivät saisi kortisolitasojani nousemaan jatkuvasti. Olenkin saanut uuden lempinimen, Zen-Tipsu. En ehkä ihan vielä koe ansaitsevani tätä nimitystä, mutta sitä kohti mennään koko ajan. Olen oppinut lepäämään viikonloppuna ilman huonoa omatuntoa ja menemään pitkälle kävelylenkille hikisen hiihtolenkin sijasta, jos tunnen olevani ylikuormittunut.

Tässä on juuri sinulle, joka tunnet olevasi stressaantunut ja kuormittunut, Zen-Tipsun vinkit stressittömämpään arkeen:

  1. Kävele ja nauti luonnon rauhasta

Viime aikoina olen lähtenyt Vänärille pitkälle kävelylenkille ja laittanut kuulokkeista soimaan Spotifyn rauhallisimman listan tai podcastin ja nauttinut ulkoilmasta. Vaikka rakastan jumpata syke katossa, koen, että ulkoilu ja rauhallinen kävely saavat parhaiten mielen rentoutumaan ja palauttaa vähissä olevia voimavaroja. Suuntaa siis viikonloppuaamuna kävelylle auringonpaisteeseen ja aloita päiväsi takuuvarmasti rentoutuneempana!

2. Lupa levätä

Koen usein huonoa omatuntoa siitä, että en tee mitään, vaikka asian ei kuuluisi olla näin. Opiskelijallakin on oikeus levätä ja ilman lepoa arki tuntuu jatkuvalta suorittamiselta. On tärkeää jättää jokaiselle päivälle aikaa levolle. Silloin voi ja saa tehdä ihan mitä haluaa, paitsi niitä koulujuttuja tai muita stressaavia asioita.

3. Nauti

Pitkän opiskelupäivän jälkeen on hyvä osata irrottaa ajatukset opiskeluun liittyvistä asioista ja tehdä jotain aivan muuta. Kuuntele itseäsi: tekisikö mielesi tänään mennä ystävien kanssa leffaan tai tehdä hyvää ruokaa? Jokaisella on jokaisena päivänä oikeus nauttia elämästä, joten älä kiellä itseltäsi tätä oikeutta, vaikka deadlinet painaisivat päälle. Kun saa hetken nauttia elämästä ja levätä, tuntuu kouluhommien tekeminen taas sata kertaa sujuvammalta.

4. Puhu ja jaa ajatuksiasi

Stressi purkautuu, kun sen pystyy vapauttamaan ulos itsestään, tapahtui se sitten puhumalla, kirjoittamalla tai jopa piirtämällä. Kun jakaa tunteitaan ja ajatuksiaan jollekin toiselle, jolla on erilainen näkemys stressitilasta, voi löytää uusia näkökulmia ja stressin käsittelytapoja.

5. Älä takerru yksityiskohtiin

Silloin tällöin suurimman stressin aiheuttavat pienet, merkityksettömät jutut. Kun tentti menee huonosti, yritä ajatella asiaa uudelta kannalta: mitä merkitystä epäonnistumisella on suuressa mittakaavassa? Kun sitä yhtä tenttiä tarkastelee kauempaa, merkitys pienenee. On tärkeää osata irrottautua epäonnistumisista ja keskittyä vaihtoehtoisesti onnistumisiin, sillä ne onnistumiset ovat loppupeleissä niitä asioita, joilla on merkitystä pitkällä aikavälillä.

6. Aikatauluta

Kun tehtävää tuntuu olevan liikaa, pysähdy hetkeksi, kirjaa ylös tehtäväsi ja suunnittele, miten lähdet pienentämään työkuormaa askel askeleelta. Hyvä suunnitelma on jo puoliksi tehty työ! Kun näet edessä häämöttävät tehtävät konkreettisesti edessäsi, ne eivät tunnu enää samalta sotkuiselta kaaokselta kuin omissa ajatuksissasi.

7. Priorisoi

Aseta oma hyvinvointisi jatkuvan suorittamisen edelle. Elämä on tässä ja nyt. Jatkuva suorittaminen on osa nyky-yhteiskuntaa, mutta aivan turhaan. Mielestäni elämää pitää elää joka hetki: opiskeluaika ei ole vain tie kohti jotakin päämäärää, vaan se on aikaa, jolloin elämässä tapahtuu hirveästi ja jolloin on mahdollisuus tehdä asioita, joista itse nauttii ja jotka tekevät onnelliseksi. Kun oma olo on mahdollisimman rauhallinen, tuntuu elämä ja sen ilon hetket paljon paremmalta kuin stressaantuneena.

-Tiia, Retikan tiedotus- ja tapahtumavastaava